arrow_drop_up arrow_drop_down

Katalemwa Revalidatie

Kampala - Oeganda

Over dit project

Dit project is een revalidatiecentrum waar kinderen met een beperking kunnen herstellen na hun operatie. De operatie vindt plaats buiten het revalidatie centrum en wordt gedaan door één van de ziekenhuizen in de stad. In het project is plek voor ongeveer 100 kinderen om te revalideren. Het is de bedoeling dat zij met hun moeder op het project verblijven tijdens de revalidatie periode. Gedurende de revalidatie termijn, gemiddeld 4-6 maanden, leert moeder meer over de beperking van haar kind, hoe ze het kind het beste kan verzorgen en welke oefeningen ze met het kind kan doen. Helaas zijn er weinig vaders op het project te vinden. Veel mannen laten hun vrouwen in de steek wanneer zij een kind met een beperking krijgen. Ze geloven dat de vrouw of het kind vervloekt zijn en verlaten hen. Behalve de begeleiding van de moeders op gebied van de zorg voor hun kind, kunnen moeders ook inkomen genererende activiteiten leren. Bijvoorbeeld kleermaken of varkens houden. Op die manier kunnen zij, bij het verlaten van het project, in inkomen voor zichzelf voorzien. De moeders krijgen op het project ook voorlichting over het ontstaan van de beperking van hun kind en welke mogelijkheden er nog wel zijn. Op die manier leren zij dat ze helemaal niet vervloekt zijn maar dat er een medische reden is voor de toestand waarin hun kind verkeert.


Niet alle kinderen verblijven met hun moeder in het project. Het komt geregeld voor dat kinderen na hun operatie geen bezoek krijgen omdat ouders/familieleden te ver weg wonen of omdat zij geen tijd hebben. Je kan dan helpen met het geven van extra aandacht aan deze kinderen. De revalidatieafdeling werkt samen met een fysiotherapeut, logopedist, verpleegkundigen en een aantal andere gespecialiseerde therapeuten om het herstel te bevorderen. Naast de therapeuten is er een docent aanwezig die probeert de kinderen onderwijs te bieden zodat zij gedurende hun verblijf zich ook op gebied van scholing kunnen ontwikkelen. Ook biedt het project een praktische training voor onder andere het maken van kettingen en het naaien van kledingstukken om zo voor de toekomst verzekerd te zijn van een inkomen.


Het project heeft een afdeling waar op maat gemaakte protheses en andere orthopedisch materiaal wordt gemaakt. In deze werkplaats worden bijvoorbeeld rolstoelen, krukken, aangepaste schoenen, kunstmatige ledematen en andere hulpmiddelen vervaardigd. De werkplaats heeft onder andere een metaal-, hout-, leer- en kunststof/orthopedische afdeling. Momenteel zijn ze druk bezig deze laatste uit te breiden en te verbouwen. Er komt een nieuwe pasruimte voor prothesen/orthesen, een nieuwe werkruimte en eveneens een oefenruimte direct naast de werkplaats. Binnen alle afdelingen ben je van harte welkom, de deuren staan letterlijk en figuurlijk voor je open. Men staat te springen om vrijwilligers te kunnen helpen met aanvullende kennis op gebied van vervaardiging en aanpassing van hulpmiddelen, maar staan ook open om van jou te leren.

Ik heb 4 maanden stage gelopen als ergotherapeut bij Katalemwa. Hier werkte ik in de voormiddag als therapeut en revalideerde ik de kinderen. Ik vond het super om te zien hoe de kinderen vooruit gingen in hun revalidatie en dat je daar zelf mede verantwoordelijk voor was! Wanneer je een langere tijd met dezelfde kinderen met zware mentaal aandoening werkte, herkenden de kinderen je gezicht na een tijdje ook. Dit maakte het werk heel aangenaam.
In de namiddag werkte ik in de werkplaats en hielp ik bij het maken van de hulpmiddelen. Ik werk graag met mijn handen en de afwisseling tussen voor- en namiddag vond ik heel aangenaam.

Kato Verwaest, stagiaire Ergotherapie Katalemwa

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

Het project geeft de voorkeur aan het werken met mensen met een specialisatie (of in opleiding hiervoor) op gebied van gehandicaptenzorg en revalidatie: Verpleegkundigen, Fysiotherapeuten, Orthopedisch technologen, Logopedisten, Ergotherapeut en Docenten (met voorkeur met ervaring in het gehandicapten onderwijs)


Je kan je breed inzetten bij dit project. Zelfs met kleine aanpassingen of wat vindingrijkheid kun je grote effecten teweegbrengen voor de kinderen.

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Relevante opleiding en/of werkervaring passend bij project (tenzij je aan de slag gaat op de werkplaats)
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Het project geeft de voorkeur aan mensen die voor wat langere tijd kunnen komen, bijvoorbeeld minimaal 8 weken
 • Dit project is S-BB erkend voor MBO opleidingen Maatschappelijke zorg
 • Bij dit project kan je een prima buitenlandstage lopen voor je opleiding Ergotherapie, Fysiotherapie, Orthopedisch Technoloog of voor de opleiding bewegingstechnologie
 • Je kan ook betrokken worden bij het aanleren van vaardigheden van de moeders op gebied van inkomen genererende activiteiten. Bijvoorbeeld het helpen ontwerpen en maken van aantrekkelijke en onderscheidende artikelen om te vervaardigen voor de verkoop
 • Daarnaast kan je aan de slag op de werkplaats van het project. De volgende werkzaamheden kunnen verricht worden:
 •  > Lassen van onderdelen voor de bouw van rolstoelen/driewiel-fietsen
  > Gipsen van ledematen voor de uiteindelijke opbouw van een orthese/prothese
  > Orthesen/prothesen maken (slijpen, voorzien van sluitingen, passen en aanpassen)
  > Zagen van onderdelen voor schoentjes/krukken/tafels etc.
  >  Zittingen/kussens/therapiematten maken

  Het werken met de machines wordt van te voren goed uitgelegd waarna je -weliswaar met supervisie- zelf aan de slag kan. Geen bouwervaring vereist dus!

Begeleiding in Oeganda

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Tijdens je vrijwilligerswerk of stage in Oeganda kan je kiezen tussen verblijf in een guesthouse of bij een gastgezin. Zowel het gastgezin als het guesthouse (deze liggen op 5 min. afstand van elkaar) bevindt zich centraal ten op zichte van de projecten, supermarkten en overige faciliteiten in de stad. In het guesthouse verblijf je op een slaapzaal (een- of tweepersoonskamer tegen toeslag mogelijk, mits beschikbaar) op basis van logies en ontbijt. Er is gratis wifi en als je langer dan 30 nachten blijft wordt ook je was gratis gedaan. Je kan niet zelf koken, maar wel aanmelden voor het diner voor UGX. 15.000 (ongeveer €3,75). Het guesthouse wordt gerund door een Nederlands stel en ligt op een afgesloten, bewaakt terrein.
In het gastgezin verblijf je op een aparte gastenkamer met maximaal 4 personen, op basis van logies, ontbijt en diner. Je gastvrouw woont op een afgesloten, bewaakt terrein en spreekt goed Engels.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies