Het einde van het jaar nadert en dit is ook een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ik denk dat ‘impact’ het goede woord is voor 2019. Zowel positieve impact als heftige impact.

Ik val maar meteen met de deur in huis. Als je ons al langere tijd kent, dan weet je dat dit jaar behalve mooie dingen, ook verdrietige momenten heeft gehad.

Voordat ik je ga vertellen over de mooie dingen van 2019 en hoe we verder gaan in 2020, wil ik als eerste stilstaan bij de meest verdrietige dag in de geschiedenis van onze organisatie.

 

Oeganda

Eind september 2019 werd ons Doingoood huis in Oeganda overvallen. Voor alle betrokkenen was het een zeer traumatische gebeurtenis. Eerder schreef ik hierover het blog ‘Dromen’. 

We zijn hier heel erg van geschrokken. We hebben wel eens eerder te maken gehad met diefstal, maar nooit met geweld. Dit was echt van een andere orde. Voor de betrokken vrijwilligers en stagiaires zijn het enorm angstige momenten geweest. In één klap kwam er een einde aan hun -tot dat moment- fijne tijd in Oeganda. Verschrikkelijk. 

“Middenin deze hele crisis zien we tegelijkertijd de mooiste kanten van de mens. Saamhorigheid. Liefde. Behulpzaamheid. Betrokkenheid. Dankbaarheid. Medeleven. Bemoediging.” Dit is een fragment uit het blog ‘Dromen’. 

Ondanks de verdrietige, pijnlijke gebeurtenissen, is dat me ook zeer bijgebleven. De enorme liefde van familie en vrienden naar de betrokkenen. En ook de band van de groep onderling vond ik heel bijzonder om te zien. 

Ik ben ook dankbaar voor alle collega’s die zich enorm hebben ingezet voor het verlenen van eerste hulp aan de betrokkenen, het onderhouden van contact met de families, het zo snel mogelijk terughalen van alle vrijwilligers en stagiaires en de vlotte en duidelijke onderlinge communicatie binnen ons team en alle organisatie daar omheen. Ik ben ook dankbaar voor de steun die we bij elkaar vonden als collega’s. 

De bemoediging en lieve woorden die wij als organisatie van allerlei kanten ontvingen was hartverwarmend. Het was heel fijn om al die lieve berichten, kaarten en mails te ontvangen. Ik wil iedereen ontzettend bedanken hiervoor, het waren lichtpuntjes in een donkere tijd!

Verandering

Het jaar 2019 heeft ook veranderingen gebracht. 

Sinds de oprichting van Doingoood in 2010, ben ik altijd enorm trots geweest op de kwaliteit van onze dienstverlening. Hierdoor hebben wij jullie in de afgelopen (bijna) 10 jaar goed kunnen adviseren en ontvangen in Afrika, en helpen met raad en daad waar nodig tijdens je verblijf. Sinds begin dit jaar zijn we ook aangesloten bij Vereniging Volunteer Correct, omdat we het heel belangrijk vinden om op een verantwoorde en duurzame manier te blijven werken. 

In de laatste jaren werd het helaas steeds moeilijker om alle kosten te kunnen dekken. Tegelijkertijd gunnen we iedereen een mooie Afrika ervaring en willen we die graag betaalbaar voor je houden. 

Slapeloze nachten

Ik zal eerlijk zijn: dat heeft mij heel wat slapeloze nachten gekost. Afscheid nemen van collega’s Anneke en Jeannette was pijnlijk en had ook op hen natuurlijk de nodige impact. Ik ben hen erg dankbaar voor hun bijdrage, toewijding en betrokkenheid bij de organisatie en alle projecten, stagiaires en vrijwilligers. 

Hoe nu verder?

Samen met onze projectpartners willen we ons blijven inzetten voor ontmoeting met elkaar, ontdekking van elkaars overeenkomsten en verschillen en ontwikkeling. Vanuit de overtuiging dat jij een complete(re) wereldburger kan zijn als je andere leefwijzen en culturen hebt leren kennen. En dat heeft impact op (meer) verdraagzaamheid en liefdevol(ler) wereldburgerschap.

Natuurlijk kan je blijven rekenen op onze hulp, advies en begeleiding. Zowel in Nederland als in Afrika. Is dat nog steeds mogelijk, ook met minder mensen?

Ja, dat is het zeker. Ik zal jullie niet gaan vermoeien met een hoop interne processen. Maar in het kort komt het erop neer dat we de organisatie anders ingericht hebben. Zodat we meer tijd overhouden om ons te focussen op wat we het liefste doen: jou helpen om goed georganiseerd naar Afrika te gaan en een positieve impact maken bij onze projectpartners

Die slapeloze nachten hebben ook nieuwe inspiratie gebracht over hoe nu verder. Daarom verwelkomen wij in het nieuwe jaar Armel en Marieke. Zij worden verantwoordelijk voor onze bestemming Malawi. Ze staan te trappelen om aan de slag te gaan!

 

Armel en Marieke gaan naar Malawi       Lennie neemt het over van Eva

 

In Oeganda heeft Lennie inmiddels de werkzaamheden overgenomen van Eva. Ik ben Eva zeer dankbaar voor alles dat ze betekend heeft voor zowel de organisatie als voor de mensen die ze heeft begeleid. Ook verdienen Eva, Robin en Lennie een diepe buiging voor de manier waarop ze in Oeganda de betrokkenen bij de overval hebben bijgestaan.  Ik voel me dankbaar dat ik met zulke geweldige collega’s mag samenwerken. Lennie geniet van haar werk en zal je met enthousiasme ontvangen in Oeganda.

Doingoood in 2020

In 2020 blijven we je graag inspireren met mooie verhalen en beelden uit Afrika (volg je ons al op Instagram?). Je kan uitkijken naar interessante, nieuwe mogelijkheden voor stage en vrijwilligerswerk. Ook kijken we uit naar de reizen die in voor 2020 gepland staan.

Mede namens alle Doingoood collega’s wil ik jou bedanken voor je betrokkenheid in 2019. En natuurlijk wensen wij jou hele fijne feestdagen toe!

I wish you are doing good in 2020!

Liefs,
Ineke

 

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!