Afgelopen maand was het dan eindelijk zover! Na ruim 1,5 jaar van voorbereidingen werd in april 2019 eindelijk de Vereniging Volunteer Correct gelanceerd.

Internationaal vrijwilligerswerk heeft regulering nodig

Een hele goede ontwikkeling, vindt Doingoood-oprichter Ineke van Huuksloot. “Regulering van internationaal vrijwilligerswerk en stages is -helaas- hard nodig. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende negatieve verhalen in de media verschenen. Daardoor lijkt het net alsof internationaal vrijwilligerswerk doen, heel slecht is. Met Doingoood willen wij juist een positieve bijdrage leveren aan mensen en projecten in het buitenland.”

Eerlijk, verantwoord en duurzaam vrijwilligerswerk

Vijftien vrijwilligersorganisaties in Nederland hebben zich aangesloten bij de eerste landelijke branchevereniging voor eerlijk, verantwoord en duurzaam internationaal vrijwilligerswerk. Vereniging Volunteer Correct (VVC) hanteert strenge richtlijnen. Hiermee wordt kaf van koren gescheiden. Doingoood is vanaf het begin betrokken geweest bij de oprichting van deze branchevereniging. Na een lange tijd van vergaderen en werkgroepen kan de vereniging van start gaan. De missie is om hiermee de kwaliteit van internationaal vrijwilligerswerk en stage te verhogen.

Valkuilen

Ineke: “Internationaal vrijwilligerswerk kan zeker waardevol zijn voor alle betrokken partijen. Het is bijvoorbeeld super belangrijk om te weten welke valkuilen er zijn. En welke kritische vragen je vooraf aan je organisatie moet stellen, als je op zoek gaat naar vrijwilligerswerk in het buitenland. Met alleen maar oog voor je eigen goede bedoelingen, kan je makkelijk vallen voor pakkende slogans en meeslepende foto’s. En dan maak je dus op basis daarvan je keuze voor een organisatie. Dat is riskant. Vaak kom je er pas later (of erger nog, helemaal niet) achter dat jouw goedbedoelde vrijwilligerswerk totaal niets heeft bijgedragen. Of, in het ergste geval, zelfs -onbedoeld- schade heeft toegebracht.”

De toegevoegde waarde van Vereniging Volunteer Correct is dat aankomend geïnteresseerden nu op een onafhankelijk platform informatie kunnen vinden. Zowel over ‘hun’ organisatie als over alle dingen die belangrijk zijn om op te letten voor je aan een buitenlandervaring begint.

Vrijwilligers toerisme

Toen Ineke begin 2010 haar organisatie Doingoood oprichtte, was de term ‘vrijwilligers toerisme’ of ‘voluntourism’ nog onbekend. Haar motivatie voor het starten met Doingoood kwam voort uit idealisme. Uit een passie voor het Afrikaanse continent. En door de wens om gehoor te geven aan een veelgestelde vraag vanuit haar netwerk in Kenia: ‘Kan jij voor ons vrijwilligers werven en selecteren?’

Ineke had in 2006 zelf vrijwilligerswerk in Kenia gedaan. “Terugkijkend realiseerde ik mij dat ik eigenlijk helemaal niet goed voorbereid was voor mijn vertrek. Achteraf had ik het zelf ook heel fijn gevonden als er iemand geweest was die mijn had kunnen voorbereiden op mijn ervaringen.  Iemand die al mijn vragen had kunnen beantwoorden en mijn verwachtingen had kunnen managen. Ik heb dingen gedaan waarvan ik nu weet dat die helemaal geen zin hadden. Zoals dozen vol tweedehands spullen ingevoerd. Kostte me ook nog 700 euro en ze hadden er niets aan.”

Doingoood is gestart met de bedoeling om vrijwilligers te werven voor projecten. En om alle eigen, waardevolle kennis te delen zodat anderen goed georganiseerd naar Afrika gaan. Want als je goed voorbereid bent, kan je meer focussen op je project. Tegelijkertijd is het heel fijn om iemand te hebben om op terug te vallen. Zowel voor-, tijdens- en na je Afrika avontuur.

Kaf onder het koren

In de praktijk is gebleken dat er een hele industrie bestaat rondom internationaal vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is voor sommige (reis) organisaties ‘een product’ waaraan veel geld verdiend kan worden. Er zijn corrupte projectleiders in ontvangende landen. Er zijn verhalen bekend van wanpraktijken waarbij zelfs sprake was van exploitatie van kinderen. In eerdere blogs op deze website hebben we hier al uitgebreid aandacht aan besteed.

Stof opwaaien

Al in 2016 lanceerde Stichting Volunteer Correct haar eerste initiatief: De Transparantie Index. Dit deed nogal wat stof opwaaien onder vrijwilligers-zendende organisaties. Op de eerste presentatie van de Transparantie Index gonsde het in de zaal van verontwaardiging en kritiek. Want hoe durfde dit clubje mensen, met hun zelfbedachte regels, organisaties te gaan beoordelen! Nota bene alleen op basis van hun website!

De kennismaking met Volunteer Correct was turbulent. Nu, 3 jaar later, staan we aan het begin van een samenwerking voor een gezamenlijk doel. Namelijk het blijvend verbeteren van de kwaliteit, integriteit en transparantie van internationaal vrijwilligerswerk. Het begin is gemaakt. En Doingoood is er heel blij mee en een trots lid van deze vereniging!

 

 

Chat openen
Hallo 👋 Stel je vragen aan een van onze medewerkers gemakkelijk via WhatsApp!