Goed voorbereid op reis naar Afrika

Doingoood community: een goede voorbereiding is het halve werk

Welkom op de Doingoood Community pagina! Op deze pagina vind je alle onderwerpen die belangrijk zijn voor een goede voorbereiding voor jouw Afrika avontuur!

Je vindt alle onderwerpen overzichtelijk gesorteerd. Neem de tijd om alles goed door te lezen.

Vergeet niet om ook lid te worden van onze besloten Facebook groep.
Hier begint je voorpret, ontmoet je reisgenoten, oud-deelnemers en kan je al je vragen stellen.

Visa, Vaccinaties en Verzekingen

Algemene informatie visum aanvragen

Doingoood geeft alle informatie over visum aanvragen naar beste kunnen en weten en uit eigen ervaring, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Reizigers die met Doingoood op reis gaan, zijn te allen tijden zelf eindverantwoordelijk voor het verkrijgen van de juiste, actuele informatie over benodigde visa. Houd er rekening mee dat wijzigingen, zonder verdere vooraankondiging doorgevoerd kunnen worden in de betreffende landen waar naartoe gereisd wordt.

Let op: je dient meestal binnen 90 dagen na toekenning van je visumaanvraag het land in te reizen (in Oeganda binnen 5 maanden). De toekenning van je aanvraag (dus de toestemming om een visum te kunnen krijgen) is niet in alle gevallen ook het daadwerkelijke visum. Je echte visum krijg je vaak pas bij inreizen en gaat in op de datum van inreizen. Begin daarom ongeveer een maand voor vertrek aan je visumaanvraag.

Visum verlenging

Indien je visum tussentijds verlengd moet worden (wanneer je al op bestemming bent) dan helpt onze coördinator je daarmee. Eventuele kosten hiervan zijn voor jouw eigen rekening. Het daadwerkelijk verkrijgen van een nieuw visum hangt echter af van Immigratie ter plaatse. Doingoood heeft helaas geen invloed op, en kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor, verkrijging van een visum. Eventuele kosten voortkomend uit het niet verkrijgen van het visum zijn voor eigen rekening (bijvoorbeeld als je even naar een buurland moet gaan en weer terugkomt op een nieuw visum).

Verblijfadres

We krijgen veel vragen over het adres van een project (bijvoorbeeld voor visum aanvragen of stage contracten). In de landen waar wij werken zijn er nauwelijks straatnamen en al helemaal geen huisnummers. Per land en plaats vind je de informatie die je kan opgeven als je een adres moet opgeven. Specifieker dan dat kunnen we niet zijn. Je kunt in elk geval de naam (of het nummer) van de wijk en de plaats terugvinden.

Visum Malawi

Update 29 januari 2020: Enkele mensen hebben online het visum aangevraagd en lopen tegen problemen aan. Soms wordt de creditcard niet geaccepteerd en we hebben ook iemand wiens visum werd afgewezen zonder duidelijke reden.

Ons advies voor nu is om je visum aan te vragen via een visum bureau, dit is wel iets duurder maar dat voorkomt voor nu stress en problemen. Houd er goed rekening mee dat je een toeristen visum aanvraagt en de brief die je hier rechts in de bijlagen ziet, gebruikt. En NIET de overeenkomst die je van Doingoood hebt ontvangen. We houden je op de hoogte!

Volgens de ambassade worden de online visa aanvragen behandeld door een extern bedrijf en kunnen ze, bij afwijzing, de reden niet achterhalen. Van deze vrijwilliger was de betaling (als eerste aanvrager) wel geaccepteerd, maar het visum afgewezen en niemand weet waarom of hoe nu verder. We hebben reden om aan te nemen (niet zeker!) dat er twee verschillende sites in omloop zijn.
Eén van de overheid van Malawi (https://evisa.gov.mw/) en de ander losstaand van de overheid (https://www.evisamalawi.com/). Deze laatste is mogelijk oplichting. Dus voorlopig blijven wij bij ons advies om het via een bureau te doen!

DAAROM ONS ADVIES: REGEL JE VISUM VOORAF VIA EEN VISUM BUREAU. Dan ga je toch relaxter op reis. Vraag een toeristen visum aan, en gebruik voor je aanvraag de brief en NIET onze overeenkomst.

Enkele mensen hebben online het visum aangevraagd en lopen tegen problemen aan. Soms wordt de creditcard niet geaccepteerd en we hebben ook iemand wiens visum werd afgewezen zonder duidelijke reden. Ons advies voor nu is om je visum aan te vragen via een visum bureau, dit is wel iets duurder maar dat voorkomt voor nu stress en problemen. Houd er goed rekening mee dat je een toeristen visum aanvraagt en de brief gebruikt die je rechts in de bijlagen ziet bij de voorbereidingsinformatie ‘visum Malawi’. En NIET de overeenkomst die je van Doingoood hebt ontvangen. We houden je op de hoogte!

Update 30 november 2019: onlangs hebben wij een aankondiging gezien dat je vanaf november ook online je visum voor Malawi kan aanvragen. Meer informatie dan alleen de aankondiging (zie hieronder) hebben wij ook nog niet, maar we houden je op de hoogte.

Lees onderstaande info a.u.b. volledig door zodat je weet welke situatie van toepassing is voor jouw visum aanvraag.

Onderstaand vind je een aantal situaties. Bij het tellen van je aantal verblijfsdagen tel je de datum van aankomst (dag 1) en de dag van vertrek en hoeveel dagen daar tussen zitten. Bepaal aan de hand hiervan welk van de onderstaande situaties van toepassing is en kijk wat je moet doen.

Adres

Het ‘adres’ in Lilongwe dat je kan opgeven voor je visumaanvraag is dat van het Doingoood huis: Area 47, sector 5, plot 350 in Lilongwe. Contactpersoon: Marieke de Bruijn +265 99 471 6013.

Het ‘adres’ in Zomba is Pakachere Backpackers, Zomba. Contactpersoon: Marieke de Bruijn, tel. +265 99 471 6013.

Specifieker dan dat kunnen we niet zijn, want er zijn geen verdere straatnamen of huisnummers in de meeste plaatsen in Malawi. Je kunt in elk geval de naam (of het nummer) van de wijk en de plaats terugvinden. Je kan de gegevens van de coördinator invullen als contactpersoon.

Wat is op jouw situatie van toepassing?

1. Je verblijft korter dan 30 dagen en gaat niet mee op safari naar Zambia

Je kunt je single entry visum aanschaffen bij aankomst in Malawi met als reisdoel toerisme. De kosten* bedragen $75. Neem US Dollars (gepast) van thuis mee en zorg dat dit biljetten zijn van na 2009. Print het document in de bijlage van deze pagina uit, om eventueel te laten zien bij het inchecken als de luchtvaartmaatschappij daarom vraagt.

2. Je verblijft korter dan 30 dagen en gaat wel mee op safari naar Zambia

Je kunt je multiple entry visum aanschaffen bij aankomst in Malawi met als reisdoel toerisme. De kosten* bedragen $150. Neem US Dollars (gepast) van thuis mee en zorg dat dit biljetten zijn van na 2009. Je kunt hiermee Malawi uitreizen en na je safari snel en makkelijk weer inreizen. Het opnieuw inreizen na je safari is dan al betaald. Dit scheelt veel tijd en gedoe aan de grens met Zambia/ Malawi. Print het document in de bijlage van deze pagina uit, om eventueel te laten zien bij het inchecken als de luchtvaartmaatschappij daarom vraagt.

Houd rekening met de verplichting voor verlenging van je visum na 30 dagen.

3. Je verblijft langer dan 30 dagen en gaat niet mee op safari naar Zambia

Je dient je visum vooraf te regelen. Dit kun je ofwel zelf doen bij de ambassade van Malawi in Brussel ofwel het via een visumbureau regelen. Je vraagt een single entry visum aan met als reisdoel toerisme. Begin tijdig met de visum aanvraag, want je paspoort is minimaal een week weg voor verkrijging van het visum! Je krijgt altijd maar een visum voor 30 dagen, die lokaal verlengd moet worden. Blijf je langer dan 90 dagen? Dan kun je ter plaatse 2 keer verlengen voor ongeveer 10 euro, na 90 dagen wordt de prijs voor verlengen $100. Soms zal het visumbureau vragen om een uitnodigingsbrief van de organisatie. In dat geval kan je de brief die je bijlage van deze module vindt gebruiken en de lege velden invullen met jouw gegevens. Vul alle rode velden in het Engels met jouw relevante informatie en maak de letters daarna zwart.

Houd rekening met de verplichting voor verlenging van je visum na 30 dagen.

4. Je verblijft langer dan 30 dagen en gaat wel mee op safari naar Zambia

Als je safari gepland staat binnen de eerste 30 dagen van je verblijf dan kan je aantonen dat je binnen 30 dagen het land verlaat. Je kan in dat geval bij aankomst je visum aanschaffen. Wil je het liever vooraf geregeld hebben dan kun je dat ofwel zelf doen bij de ambassade van Malawi in Brussel (http://www.embassymalawi.be/) ofwel het via een visumbureau regelen. Je vraagt een multiple entry visum aan met als reisdoel toerisme. Begin tijdig met de visum aanvraag, want je paspoort is minimaal een week weg voor verkrijging van het visum! Je krijgt altijd maar een visum voor 30 dagen, die lokaal verlengd moet worden. Blijf je langer dan 90 dagen? Dan kun je ter plaatse 2 keer verlengen voor ongeveer 10 euro, na 90 dagen wordt de prijs voor verlengen $100. Soms zal het visumbureau vragen om een uitnodigingsbrief van de organisatie. In dat geval kan je de brief die je bijlage van deze module vindt gebruiken en de lege velden invullen met jouw gegevens. Vul alle rode velden in het Engels met jouw relevante informatie en maak de letters daarna zwart.

Houd rekening met de verplichting voor verlenging van je visum na 30 dagen.

*Kosten van het visum zijn hoger wanneer je deze via een visumbureau aanschaft. Mogelijk hanteert ook de ambassade hogere tarieven in vergelijking met de tarieven die bij aankomst in Malawi gelden. Via het visum bureau of via de ambassade zal men je originele paspoort nodig hebben (geen kopie maar echt het boekje zelf!), die je per aangetekende post -op eigen risico- kan versturen.

Visumbureau kiezen

Wij hebben goede ervaringen met Visumplus. Uiteraard ben je vrij om zelf een keuze te maken met welk visumbureau je in zee gaat.

Visum Oeganda

Visum Kenia

Verzekeringen

Vaccinaties

Visum Oeganda

Een visum Oeganda kost $50 (actueel per januari 2020) voor een single entry visum (hiermee mag je éénmaal inreizen). Je vraagt je visum online aan via deze link: https://visas.immigration.go.ug.

Doorgaans wordt binnen 5 dagen na je aanvraag (mits correct en compleet!) behandeld. Zorg ervoor dat je vooraf alle document verzamelt deze in het juiste formaat kunt uploaden. Zo voorkom je onnodige vertraging van de afhandeling van je visum aanvraag.

Let op: wij delen alle informatie op deze website naar beste kunnen en weten. Echter, wij hebben geen invloed op het systeem en kunnen inhoudelijk niet adviseren. We delen onze kennis en ervaringen hierover met je, maar hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanvragen van het juiste visum.

Voor je de aanvraag begint:

Zorg dat je documenten voldoen aan de maximale grootte (250 KB), anders kan je aanvraag niet voltooid worden.

Je hebt nodig:

– Scan van je paspoort (pagina met je persoonsgegevens)
– Reisschema (e-ticket of itinerary met je aankomst- en vertrekdatum)
– Pasfoto die voldoet aan regels voor gebruik in je paspoort
– Scan van je vaccinatie boekje (zorg voor een ingevulde gele koorts stempel en, als je over land binnenkomt voor een cholera stempel

De betaling dient online, per creditcard voldaan te worden. Deze hoeft niet op je eigen naam te staan. Betaal je met de creditcard van iemand anders, neem dan een kopie van die creditcard mee.

Je vraagt een toeristen visum aan met als ‘purpose of visit’ (reisdoel) ‘tourism’

– Visa or permit type: Visa
– Category: Ordinary
– Subcategory: Single Entry

Daarna ga je je persoonsgegevens invullen en kom je nog een aantal velden tegen die je wellicht niet kent:

– Country of residence: Dit is het land waar je NU woont
– Passport type: Ordinary

De verblijfplaats die je opgeeft bij je visumaanvraag:

ICU Guesthouse, Rubaga, Kampala

Vrijwilligers/ stagiaires Masaka:

Lwengo – Masaka voor project Lwengo

Kinoni – Masaka voor project Pelido

Masaka – Masaka voor project CEPO

Contactpersoon: Lennie Kleinen, lennie@doingoood.nl, tel: +256 770 805 017.

Wanneer je alles hebt ingevuld dan kun je je documenten uploaden. Nadat je je gegevens gecontroleerd hebt druk je op ‘pay’ (NIET op finish). De betalingsmodule wordt hiermee opgestart. In praktijk gaat dit niet in alle gevallen goed. Wanneer je niet direct online betaalt, vervalt je aanvraag! Het is raadzaam om de creditcard betaling wel op te starten.

Wat als je na een week nog niets gehoord hebt?

Bewaar je account gegevens en je referentienummer. daarmee kan je inloggen en de status bekijken. Is je aanvraag nog steeds niet behandeld, stuur dan een mail. krijg je geen antwoord: maak screenshots van alle meldingen die je online krijgt, neem alle documenten mee die je hebt moeten uploaden en meld dit bij aankomst in Oeganda. In dat geval kan men ter plekke alles alsnog voor je afhandelen.

Visum Kenia

Aanvraag toeristen visum

Update februari 2020: Sinds enkele maanden zijn wij bezig met het achterhalen van de juiste procedure voor het aanvragen van een visum als je vrijwilligerswerk in Kenia wilt doen. De informatie die we tot nu toe gekregen hebben, is tegenstrijdig en onduidelijk. We zijn nog steeds bezig met het verzamelen van meer informatie, zodat we onze deelnemers kunnen helpen aan duidelijke informatie.

Je bent, conform onze Algemene Voorwaarden, altijd zelf eindverantwoordelijk voor het verkrijgen van het juiste visum.

Doingoood geeft alle informatie over visum aanvragen naar beste kunnen en weten en uit eigen ervaring, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Reizigers die met Doingoood op reis gaan, zijn te allen tijden zelf eindverantwoordelijk voor het verkrijgen van de juiste, actuele informatie over benodigde visa. Houd er rekening mee dat wijzigingen, zonder verdere vooraankondiging doorgevoerd kunnen worden in de betreffende landen waar naartoe gereisd wordt.

Vrijwilligerswerk doen of stage lopen op uitsluitend een toeristenvisum, is niet toegestaan in Kenia. In geval van vrijwilligerswerk hangt het af van het besluit van Immigratie of je verblijf wordt aangemerkt als ‘werk’ of als ‘bezoek’. Op dit moment (september 2019) zijn wij, in samenwerking met onze projecten, aan het kijken wat de (on)mogelijkheden hierin zijn.

Hoe vraag je een toeristen visum aan:

Om Kenia binnen te komen dien je een visum vooraf online aan te vragen, via http://evisa.go.ke/evisa.html (let op: er zijn ook valse links in omloop, dus gebruik echt alleen deze!)

Houd klaar:

– Een portret foto van jezelf van 500 x 500 pixels

– Een PDF van je vluchtschema

– De contactgegevens van je contactpersonen in Kenia (zie hieronder)

– Een scan van je paspoort

Je dient een single entry tourist visa aan te vragen, het doel van je reis is ‘toerisme’. Vanaf de datum van toekenning van je visum, dien je binnen 3 maanden Kenia in te reizen. Op de dag van inreizen is dit visum maximaal 90 dagen geldig. Verblijf je langer dan 90 dagen, dan kun je je visum nog eenmalig verlengen bij de lokale Immigratiedienst, voor nog eens 90 dagen. Hierdoor kun je maximaal 180 dagen (ongeveer 6 maanden) in Kenia verblijven. Kosten visum: $51 voor 90 dagen. (actueel per februari 2019)

Let op: je krijgt meestal geen bericht dat je visum is goedgekeurd. Je moet na een paar dagen zelf weer inloggen in je account om de status te bekijken. Als deze ‘approved’ is kan je rechts op de pagina je visumformulier (dat is de toestemming, niet het visum zelf) downloaden. Neem deze geprint mee, die heb je bij aankomst nodig voor verkrijging van het daadwerkelijke visum.

Let op: op de airport wordt het daadwerkelijk aantal dagen dat je visum geldig is bepaald. Het gebeurt steeds vaker dat je – hoewel je voor 90 dagen hebt aangevraagd- uiteindelijk op de airport maar 30 dagen krijgt en dit -soms wel en soms niet tegen betaling- moet verlengen. Kijk dus heel goed hoeveel dagen je gekregen hebt en houd zelf in de gaten of tussentijds verlengen nodig is.

Wanneer je naar Blessed Camp of Msambweni Hospital gaat vul je als verblijfadres in: Msambweni, Mombasa South Coast.

Wanneer je naar één van de andere projecten in Mombasa gaat vul je als verblijfadres in: Nyali, Off Links Road, Mombasa North Coast.

Contactpersoon: Nancy Ochiel, nancy@actionministrykenya.com, +254 (0) 721 241 979.

Let op: de informatie hier gegeven kan veranderen. Je bent daarom zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van de actuele informatie via bovengenoemde website.

Visum procedure voor stagiaires

Stagiaires vragen een ‘Internship pass’ aan via een online procedure op de website van Immigratie in Kenia. LET OP: het betreft een Internship pass en GEEN students pass! Voor zover bij ons bekend is (staat niet op de site van Immigratie) kost de internship pass 15.000 Keniaanse shilling (ongeveer 135 euro) en is dan maximaal een jaar geldig.

De procedure vind je op de website van Immigratie in Kenia. Volg alle stappen die daar staan volledig op. Doingoood geeft informatie naar beste kunnen en weten, maar wij hebben geen invloed op het verloop van de procedure. De Keniaanse ambassade in Den Haag zou inhoudelijke vragen moeten kunnen beantwoorden, in het geval je ergens mee vast loopt.

Let op: je gaat stage lopen bij het project, niet bij Doingoood. Doingoood is alleen de bemiddelende/ begeleidende partij via wie je naar het project gaat, maar je fysieke stage vindt plaats bij het project waar je heen gaat.

Goed om te weten: deze procedure is nieuw voor ons. De informatie die wij hebben is dezelfde informatie als die je vindt op de website van Immigratie in Kenia. Raadpleeg de Keniaanse ambassade als je ergens tegenaan loopt. Hieronder geven wij een vertaling van de stappen, om je op weg te helpen. Wij hebben geen invloed op:

De snelheid waarmee je aanvraag wordt afgehandeld. Advies dat de Keniaanse ambassade geeft is om 3 maanden vooraf je aanvraag te starten.
Of je aanvraag al dan niet wordt geaccepteerd.
Helaas zijn er op de website van Immigratie ook geen contactgegevens te vinden voor het geval je een vraag wilt stellen of als je aanvraag lang duurt. Het enige dat wij kunnen doen (zonder garantie op resultaat helaas) is contact opnemen met het Immigratie kantoor in Mombasa om te checken of iemand daar ons verder kan helpen.

Op de site van eFNS staat WAT je nodig hebt voor je internship aanvraag:

KENYA INTERNSHIP / RESEARCH PASS REQUIREMENTS

A duly filled, signed and stamped application Form 30, by the institution’s authorized personnel (Both new and renewal cases) . You will print out the form at the end of the application for a Student pass. In case you want to reprint your application form, you can do so by going to “My Applications” section here
vertaling: een volledig ingevuld en ondertekend aanvraag formulier 30, door de stageplaats (toelichting van Doingoood: het project waar je stage plaatsvindt, niet Doingoood zelf) geautoriseerd personeel. Je print dit formulier uit aan het einde van je aanvraag. Als je hem opnieuw wilt printen dan ga je naar ‘my applications’ in je account.

2. Detailed and Signed cover letter from the institution indicating the internship or research topic to be pursued and the duration and should be addressed to the Director of Immigration Services

vertaling: gedetailleerd en getekende begeleidende brief, opgesteld door de stageplaats, waarin de stage wordt toegelicht, de duur van de stage en deze brief moet geadresseerd worden aan de Directeur van Immigratie Services.

3. Copy of a valid national passport (the bio-data page)

vertaling: een kopie (scan) van de bio data pagina van je paspoort

4. Current immigration status of the pupil/student(if in the country)

vertaling: Dit is een vraag voor als je al in Kenia bent en dan de aanvraag doet (maar jij doet hem vanuit Nederland dus niet van toepassing). Ze vragen in dat geval op wat voor visum je in Kenia bent.

5. Two (2) recent passport size color photos

vertaling: 2 recente foto’s op paspoortformaat, in kleur

6. Duly certified copies of academic certificates and CV

Documents in foreign languages should be translated into English by either the Embassy, Public Notary, or authorized /recognized institution

Vertaling: Gecertificeerde kopiëen van diploma’s en relevante certificaten en je CV in het Engels. Alle officiële documenten (zoals diploma’s) die in het Nederlands zijn uitgegeven dienen vertaald te zijn naar het Engels door bijvoorbeeld de ambassade, een notaris of een erkend vertaalbureau. (Extra informatie namens Doingoood: zorg dat de vertaler bekend is door middel van een stempel, handtekening of verklaring. Zelf vertaalde documenten worden NIET geaccepteerd in Kenia)

7. Copy of research permit from the National Council for science and Technology for those undertaking research programs

Vertaling: Kopie van de onderzoeksvergunning van de National Council for science and Technology voor degenen die naar Kenia komen voor een afstudeer onderzoek (geldt niet voor ‘gewone’ stages)

8. Police Clearance Certificate from the country of origin, or if a resident, from the Kenya Police Service

vertaling: een Verklaring Omtrent Gedrag of (voor Belgen) een Attest van Goed gedrag en Zeden, afgegeven door het land waar de aanvrager woonachtig is. Voor Nederlandse stagiaires vraagt Doingoood je VOG aan, de Engelse vertaling hiervan staat onderop het certificaat dat je ontvangt en kan je gebruiken. Belgische stagiaires dienen zelf te zorgen voor een erkende vertaling van hun Attest.

9. Copy of Checklist. click here to download

vertaling: een kopie van de checklist, klik hier om te downloaden. (‘hier’ is in dit geval de link op de site van Immigratie zelf)

How to apply (hoe aan te vragen)

1. Create a log in account within the Government of Kenya Single Sign On portal

vertaling: Maak een account aan op de Government of Kenya Single Sign On portal (zie link op de originele site van Immigratie)

2. Log in using the account you have created above to access eFNS portal

vertaling: log in met het account dat je net gemaakt hebt op eFNS portaal. (zie link op de originele site van Immigratie)

3. Once logged in the eFNS portal, select the “Apply now” Link

vertaling: klik, nadat je hebt ingelogd, op ‘apply now’.

4. Click on the “Submit Applications” tab and select the Student pass tab. If you are already logged in to eFNS, you can click here to make an application.

vertaling: klik op het ‘submit application’ tabblad en selecteer de Internship pass tab.

5. After your application is approved, an invoice will be generated which you can see by clicking on “Dashboard” then “Payments” Tab. If you have already logged in eFNS, you can click here to make a payment.

If unable to pay using any of the online modes, print your invoice by clicking on “Dashboard” then “Payments” Tab (If you have already logged in eFNS, you can click here to print your invoice). Present your invoice and Banker’s cheque at the Immigration Counter at Nyayo House, Nairobi for payments.

vertaling: Nadat je aanvraag is geaccordeerd, zal een faktuur worden gegenereerd. Deze kan je vinden bij ‘dashboard’ en ‘payments’. Als het niet lukt om online te betalen (met creditcard) dan kan je in Nairobi gaan betalen aan de balie van Immigratie, waarbij je de faktuur moet overhandigen. (bericht van Doingoood: neem even contact met ons op als je hier tegenaan loopt voor overleg hoe we dit aanpakken. Wellicht kunnen wij iemand in Nairobi namens jou dit laten doen, hier zullen wel extra kosten aan verbonden zijn)

6. You shall receive automatic notifications via email and on your online account about the progress of your application

vertaling: Je ontvangt automatische berichten via e-mail en op je online account over de voortgang van je aanvraag.

Disclaimer

1. Incomplete applications will not be accepted.

Vertaling: onvolledige aanvragen worden niet behandeld

2. Engaging in any form of business or employment without a requisite permit or pass is an offence.

Vertaling: het aangaan van een dienstverband of anderszins zakelijke transactie zonder de daarvoor bedoelde permit is een misdrijf

3. Application print-outs must be presented to the Immigration headquaters

Vertaling: geprinte aanvragen moeten worden getoond bij het Immigratie Hoofdkantoor

4. It is an offence to receive education or training at any educational or training establishment within Kenya without a pupil’s / student’s pass (section 30 (7) of the Kenya citizenship and Immigration Regulations,2012)

Vertaling: Het is een misdrijf om zonder de daarvoor geldende pass of permit training of onderwijs in Kenia te ontvangen.

Verzekeringen

Wanneer je vrijwilligerswerk, stage of een reis/ expeditie in Afrika gaat doen dan volstaat een gewone reisverzekering meestal niet.

Wij hebben goede ervaringen met Tasman Verzekeringen of verzekeringen van JoHo.

Let op: volgens de Algemene Voorwaarden van Doingoood, moet je verzekering aan een aantal vereisten voldoen. Zie ook artikel 9.2 van onze Algemene Voorwaarden. Hierin staat:

“Deelnemer verplicht zich tot het afsluiten van een voldoende reisverzekering met betrekking tot de risico’s die een reis en verblijf op de bestemming met zich meebrengt. Hierin dient ten minste te zijn begrepen dekking ter zake ziektekosten, repatriëring, annulering, ongevallen, aansprakelijkheid, eventueel Flying Doctors services en diefstal. Alle kosten welke voortvloeien uit de omstandigheid dat de Deelnemer niet of niet voldoende verzekerd blijkt, komen voor rekening en risico van de Deelnemer.”

Zorg daarom dat je je voldoende verzekert!

Let goed op of annulering en repatriëring binnen je dekking valt en zo niet, overweeg om die apart af te sluiten. In het geval dat je onverhoopt niet kan afreizen of je reis tussentijds moet onderbreken dan heb je je annuleringsverzekering nodig om de kosten hiervoor te dekken.

Vaccinaties

Wanneer je op reis gaat naar Afrika dan heb je waarschijnlijk extra vaccinaties nodig. Op deze pagina vind je wat meer informatie hierover.

Let op: bij Doingoood geven wij advies vanuit onze eigen ervaring, maar dit betreft geen medisch advies. Doingoood is niet bevoegd voor het geven van medisch advies. Hiervoor verwijzen we jou graag naar Thuisvaccinatie.nl.

Via Thuisvaccinatie.nl kun je online een afspraak maken voor het laten zetten van vaccinaties bij jou thuis, op een moment dat jou uitkomt. Tijdens je online aanvraag voor een afspraak, geef je al wat informatie op (o.a. naar welk land je gaat) zodat zij hun vaccinatie advies daarop kunnen baseren. Via deze link kun je ook meteen een afspraak inplannen.

Let op: onderstaande informatie is geen advies, maar informatie gebaseerd op eigen ervaring.
De vaccinaties die meestal standaard gegeven worden zijn DTP, gele koorts (verplicht voor alle landen waar je via Doingoood naartoe kan) en Hepatitis B.

Als je naar Malawi gaat, en/of op safari naar Zambia, gebeurt het vaak dat men bij Thuisvaccinatie.nl (of een andere instantie die vaccinaties geeft) aangeeft dat gele koorts niet nodig is. DIT KLOPT NIET!! Bij het binnengaan van Malawi (en als je op safari gaat ook Zambia) dan moet je een bewijs van je gele koorts inenting kunnen laten zien anders wordt je de toegang tot het land geweigerd.

Soms wordt ons de vraag gesteld of je ook een rabiës vaccinatie nodig hebt. Onze ervaring is dat deze vaak gegeven wordt als je echt in het binnenland verblijft en geen directe toegang tot medische hulp hebt. Alle accommodaties en projecten van Doingoood bevinden zich binnen maximaal 1 uur reisafstand van medische hulp. Rabiës wordt ook vaker gegeven aan mensen die langere tijd verblijven, bijvoorbeeld vanaf 3 maanden. Doingoood kan geen advies geven of je die vaccinatie wel of niet moet nemen, dat is je eigen afweging. Voor het inreizen van onze bestemmingen in Afrika is deze niet verplicht. Ga je vrijwilligerswerk doen met dieren, dan is een rabiës vaccinatie wel aan te raden.

Hetzelfde geldt voor tuberculose, ook daar krijgen we vaak vragen over. Het is algemeen bekend dat in Afrika veel mensen zijn die drager zijn van de TBC-bacterie (dat hoeft nog niet te betekenen dat men ook ziek is of verschijnselen heeft en ook niet dat het besmettelijk is. Lees meer informatie over TBC op deze website. Sommige van onze reizigers laten voor vertrek een mantoux zetten. Bij terugkomst kan je vervolgens een mantouxtest doen. Ook hiervoor geldt, dat wij je hierover geen goed advies kunnen geven en dat dit je eigen afweging is.

Veiligheid en Verantwoordelijkheid

Algemene informatie

Gepaste kleding

Huisregels

Veiligheidsprotocol

Uitgaan

Ergens anders blijven slapen

Veiligheid en Verantwoordelijkheid

Algemene informatie

Is het in Afrika gevaarlijk? Zeker niet!
Moet je je hoofd erbij houden? Zeker wel!

Eenzijdig beeld
Veel mensen die nooit eerder in Afrika zijn geweest blijken een eenzijdig beeld te hebben van dit continent. In de media hoor je voornamelijk berichten over honger en oorlog. Dit beeld doet het echte Afrika geen recht aan. Het continent heeft toeristen veel te bieden op gebied van cultuur, natuur, wildparken, parelwitte stranden en uitgestrekte savannen. Een kleurrijke en zeer gastvrije bevolking. Steden, die weliswaar anders zijn en minder historische bezienswaardigheden hebben dan in Europa, maar qua faciliteiten zeker niet voor Europese steden onderdoen.

Uiteraard is wonen en werken in Afrika wel anders dan in Europa en dien je rekening te houden met een aantal zaken op gebied van veiligheid, gewoonten en cultuur. Veiligheid heb je ook voor een groot deel zelf in de hand. Alle vrijwilligers die via Doingoood aan de slag gaan krijgen deze uitgebreide brochure waarin ook de veiligheidsrichtlijnen staan opgesomd. Wanneer je je hieraan houdt minimaliseer je de risico’s.

Een paar dingen om je vooraf te realiseren:
– je komt in een land waar de economische situatie van het grootste deel van de bevolking een stuk minder welvarend is dan van jou. Zelfs als je ‘maar een arme student’ bent met een bijbaan. Onderschat de impact hiervan nooit! Laat je dure spullen thuis en berg waardevolle spullen goed op.
– je eigen veiligheid heb je voor het overgrote deel zelf in de hand. Volg je onze adviezen op, dan beperk je je persoonlijke risico aanzienlijk.
– je komt vroeg of laat op een punt waarop je denkt dat je nu lang genoeg in Oeganda bent om zelf de risico’s van je beslissingen in te kunnen schatten. Dat is het punt waarop je je eigen veiligheid, en mogelijk die van anderen met jou, serieus in gevaar brengt.
– Oeganda kent een hiërarchische samenleving. Dat heeft invloed op de man-vrouw relatie. In de dagelijkse omgang merk je hier misschien niet veel van, maar het is er wel. Kleed je als vrouw niet bloot of uitdagend. Dit zal opgevat worden als een uitnodiging tot sex waarbij op directe wijze gereageerd wordt (lees: je loopt groot risico op ongewenste intimiteiten).

Gepaste kleding

Uitdagende kleding moet je altijd vermijden. Onder uitdagende kleding wordt verstaan: korte, strakke kleding, diep uitgesneden halslijn of ontblote buik. Je hoeft niet geheel bedekt gekleed te gaan maar zorg dat je kleding niet kan uitnodigen tot ongewenst gedrag. Korte rokken (boven de knie) worden over het algemeen beschouwd als kleding voor prostituees.

Houd er rekening mee dat in Afrika een mannencultuur heerst waarbij de man boven de vrouw staat. Van vrouwen die uitdagend gekleed gaan wordt verondersteld dat dit een ‘uitnodiging’ tot intiem contact is richting mannen. Men is in Afrika conservatiever in hun opvattingen over wat uitdagend is en wat niet.

Op sommige projecten wordt het zeer gewaardeerd wanneer vrijwilligers daar een omslagdoek (als lange rok) over hun kleding dragen, net als de lokale vrouwen. Je coördinator zal je hierover informeren. Een omslagdoek is voor een paar euro ter plekke te koop in allerlei leuke kleuren en patronen.

Wat neem je niet mee naar Afrika:

– Minirok
– Hotpants
– Legging zonder knielange rok er overheen
– Diep uitgesneden hals
– Shirts met blote rug/ buik

Wat neem je wel mee:

– Rok tot op of over de knie
– Korte broek tot op of over de knie
– Capri (3/4 broeken)
– Poloshirt
– Shirt met hogere halslijn die valt tot over de taille

Kleding op je vrije dagen

Ons advies is om je ook tijdens je vrije dagen niet te bloot, kort of strak te kleden. Je hoeft echt niet helemaal bedekt te gaan, maar kleding die op jouw bestemming wordt opgevat als een uitnodiging tot sex, kan je gewoon beter vermijden. Je kan prima korte broeken tot op of iets boven de knie dragen; rokken wel echt tot net boven de knie, niet korter dan dat.

Badkleding

Wanneer je op je vrije dagen bij een hotel gaat zwemmen, word je beschouwd als toerist en kun je de badkleding dragen die je normaal ook tijdens je vakantie zou dragen. Topless zonnen en strings graag vermijden. Ga je naar het (openbare) strand, dan adviseren wij je om er rekening mee te houden dat de lokale vrouwen behoudender badkleding dragen, zoals een badpak, vaak met een shirt en wielren broekje eronder. Jij hoeft je niet helemaal te bedekken, hoewel het dragen van een UV shirt (een suf shirt waarmee je kan zwemmen) wel meer bedekt en je een hoop ‘aanbiedingen’ kan schelen.

Ga je met je project zwemmen, pas je dan aan de lokale gewoonten aan en draag of een badpak of een bikini met een UV shirt eroverheen. In elk geval iets dat functioneel zit, niet snel losgetrokken wordt of afzakt. Kinderen zijn zich minder bewust van hun bewegingen, zeker kinderen met een lichamelijke beperking. Voorkom daarom ongemakkelijke momenten en zorg voor functionele badkleding.

Op safari: Je hoeft geen specifieke safari kleding aan te schaffen of mee te nemen. Het is wel handig als het dragen van kleding in felle kleuren vermijdt.

Voor de avonden is het handig om lange mouwen en lange broekspijpen te hebben in verband met muggen. Neem een vestje mee want soms zijn de avonden en ochtenden fris. In de safari-accommodaties in Zambia (safari vanuit Malawi) en Kenia is vaak ook een zwembad aanwezig, dus zwemkleding is dan goed om bij je te hebben.

Wanner je op gorilla trekking of chimpansee trekking gaat in Oeganda, zorg dan voor een lange broek met lange sokken die je over je broek kan dragen, schoenen met profiel in de zool en vermijd het dragen van rode kleding. Ga je op chimpansee trekking in Oeganda: draag NOOIT rood.

Huisregels

Huisregels
Vanwege de veiligheid hebben we een aantal huisregels voor onze deelnemers in Afrika . Bij aankomst wordt alles nogmaals uitgebreid aan je uitgelegd door de coördinator. Dit zijn de belangrijkste huisregels:

– Het is niet toegestaan om bezoekers uit te nodigen in het Doingoood huis of op de compound. Eventuele uitzonderingen kunnen uitsluitend na expliciete toestemming van de lokale coördinator gemaakt worden.
– Verblijf in het Doingoood huis is uitsluitend toegestaan voor Doingoood gasten. Het (laten) verblijven van anderen dan Doingoood deelnemers is niet toegestaan.
– Veroorzaak geen overlast, bij het huis of in het openbaar, door bijvoorbeeld door geluid of gedrag. Gebruik van drugs, roken in het openbaar en openbaar dronkenschap zijn strafbare feiten in Oeganda.
– Respecteer de veiligheid en de privacy van anderen (ook toekomstige vrijwilligers) en houd de lokatie/ het adres van het Doingoood huis voor jezelf. Hoe vriendelijk mensen soms ook kunnen lijken, neem geen risico door dergelijke informatie te delen met anderen.
– Ga niet na zonsondergang naar buiten, tenzij je een van onze vaste taxi’s neemt. Als buitenlander val je op en is het niet erg veilig buiten na zonsondergang. Ook in uitgaansgelegenheden vinden regelmatig ongeregeldheden en erg veel diefstal plaats. Het is zeer onverstandig om je in het nachtleven, bars en disco’s te begeven.- In Oeganda is het dragen van een minrok of een legging (zonder dat je daar iets langers overheen draagt) officieel bij wet verboden.

Overtreding van de huisregels kan leiden tot directe beëindiging van het verblijf in het Doingoood huis en het vrijwilligerswerk/ je stage in het project zonder restitutie van deelnamekosten. Klinkt heel streng, maar deze maatregel is helaas voortgekomen door ervaringen uit het verleden. Op al onze overeenkomsten zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing

Veiligheidsprotocol

Uitgaan

Ergens anders blijven slapen

Training & Voorbereiding

Algemene informatie

Verantwoord internationaal vrijwilligerswerk of stage

Culturele context

Verplichte voorbereidingstraining

De uitleg bij de culturele context

Veiligheidsprotocol

Doingoood beschikt over een veiligheidsprotocol. Dat betekent dat wij een draaiboek hebben klaarliggen in geval van nood: bij ongelukken, ziekten, evacuatie, vermissing of onrust. Indien je niet bent thuisgekomen voor 22.00 uur en je hebt geen contact gehad met jouw coördinator, gastgezin of met minimaal 2 mede-vrijwilligers, dan treedt het veiligheidsprotocol in werking. In dat geval beschouwen wij jou als vermist en ondernemen we de bijbehorende akties. Mocht blijken dat deze akties voor niets zijn geweest omdat jij vergeten bent ons tijdig te informeren dan zullen wij alle directe en indirecte kosten direct bij jou in rekening brengen.

Na zonsondergang binnen blijven of taxi nemen

Zorg ervoor dat je na zonsondergang niet meer naar buiten gaat. Wij zorgen ervoor dat je op werkdagen ruimschoots de tijd hebt om na je werk in je accommodatie te zijn. Mocht je toch een keer na zonsondergang naar buiten willen, omdat je bijvoorbeeld in een restaurant wilt eten, neem dan een taxi. Zorg dat je voor de deur wordt opgehaald en teruggebracht. Je coördinator kan je helpen aan telefoonnummers van betrouwbare taxi chauffeurs.

Lokatie van je verblijf voor jezelf houden

Nodig geen bezoekers uit en houd de lokatie van je verblijfplaats voor jezelf. Hoe vriendelijk en betrouwbaar mensen ook kunnen lijken, het gebeurt heel erg vaak dat mensen een verborgen agenda hebben die niet zo positief is als je in eerste instantie vermoedt. Respecteer altijd de veiligheid van jezelf en van anderen.

Helm dragen achterop de brommer taxi

Het verkeer in Kampala (Oeganda) en Mombasa (Kenia) is chaotisch en druk. De boda-boda rijders slalommen tussen het verkeer door. Draag voor je eigen veiligheid ALTIJD je helm en maak je niet druk over hoe je haar zit. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt je periode in Afrika niet laten verpesten door een ziekenhuisopname.

Niet met vreemden meegaan

Je zult al snel veel mensen leren kennen en vrienden maken. In Afrika kent iedereen wel iemand, of heeft een familielid, die van alles (goedkoop) voor je kan regelen. Uitstapjes, safari, bezoeken (‘ga mee naar mijn dorp’) etc. Realiseer je dat goede service en gedegen veiligheid een prijskaartje heeft. De safari bedrijven waarmee wij werken bijvoorbeeld, zijn netjes geregistreerd, opereert legaal, heeft alle benodigde vergunningen en verzekeringen en heeft betrouwbaar personeel. Natuurlijk ben je vrij om zelf keuzes te maken, maar wees je ervan bewust dat goedkoop niet altijd een goede indicatie is voor kwaliteit en betrouwbaarheid en dat je de werkelijke intenties van mensen ook niet altijd kan overzien.

Algemeen

Realiseer je altijd dat je in Afrika beschouwd wordt als een rijk persoon en neem de verantwoordelijkheid om op jezelf, elkaar en je spullen te passen.

Enkele tips:

– Draag een rugtas voorop en een schoudertas schuin over je schouders.
– Draag geen portemonnee in je achterzak.
– Bel of app niet met je mobiel lopend over straat (kan tijdens bellen gestolen worden) maar ga apart staan. Bij voorkeur met je ‘bellende oor’ naar een muur zodat iemand niet langs kan lopen en hem uit je hand kan rukken.
– Doe het raam van de minibus of auto ver genoeg dicht, zodat voorbijgangers niet hun handen naar binnen kunnen steken. Vooral voor stoplichten en op drukke plaatsen met veel mensen moet je goed oppassen.
– Zorg zoveel mogelijk voor gepast geld onderweg en in het openbaar vervoer. In supermarkten kun je het beste met groot geld betalen zodat je wisselgeld krijgt.
– Draag je fotocamera om je nek, of doe het koordje ervan om je pols. Maak geen foto’s met je hand uit een raam.
– Wees terughoudend met het fotograferen van mensen, vooral mensen in uniformen (en overheidsgebouwen) in de stad en op de markt.
– Bewaar geen geld in je kledingkast, toilettas of op een andere plaats dan in een afgesloten koffer/ tas. Om eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken: laat je geld, paspoort, laptop, camera en/of andere waardevolle dingen nooit slingeren in huis maar berg het altijd op in je koffer en sluit die af. Doingoood aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor vermissing van geld of spullen uit het huis.
– Ga niet na zonsondergang op straat. In de directe omgeving van het huis kan je nog tot ongeveer 17.30 uur buiten lopen, maar doe dit alleen als je echt een bestemming hebt en ga daar direct naartoe. Ga bijvoorbeeld niet een stukje wandelen in het donker. Wil je echt ergens naartoe, neem dan een taxi.
– Laat je sieraden beter thuis achter en neem ze niet mee naar Afrika.
– Tip voor de dames: wil je geen of minder last hebben van mannelijke aandacht: draag een ‘trouwring’. Neem hiervoor geen duur sieraad waaraan je echt gehecht bent, maar draag een eenvoudige ring om je ringvinger. Dan zal men denken dat je getrouwd bent en minder snel een poging wagen.

Uitgaan

Ergens anders blijven slapen

Training & Voorbereiding

Algemene informatie

Verantwoord internationaal vrijwilligerswerk of stage

Culturele context

Verplichte voorbereidingstraining

De uitleg bij de culturele context

Uitgaan

Ons advies is simpel: het bezoeken van bars, discotheken en clubs moet je te allen tijden vermijden. De reden hiervan is veiligheid. Overmatig alcohol gebruik, verkrachting, beroving wapens en geweldsdelicten komen voor in dergelijke clubs dus zorg dat je er weg blijft. Ook is het zeer onverstandig om late of nachtelijke ritten met het lokale vervoer te maken.

MAAR: de parktijk is dat deelnemers zich toch regelmatig in het uitgaansleven begeven, al dan niet onder begeleiding van lokalen. Wij willen er nogmaals met nadruk op wijzen dat Doingoood hier niet achter staat en niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor welke vorm van schade dan ook die geleden wordt als gevolg van het bezoeken van dergelijke gelegenheden. Doingoood behoudt zich het recht voor om de lokale coördinator niet te belasten met het oplossen van problemen als gevolg van het niet opvolgen van dit dringende advies.

Ergens anders blijven slapen

Zoals vermeld in de Algemene Voorwaarden, is het niet toegestaan om ergens anders te blijven slapen. De reden hiervan is veiligheid. Lokale mensen wonen vaak niet op een omheinde compound, zonder bewaking en als (rijke) buitenlander val je op en kan je mogelijk doelwit voor beroving (of erger) zijn. Realiseer je daarbij dat de relatie ook een andere motivatie kan hebben dan verliefdheid. Het klinkt negatief maar helaas is het vaak wel zo: een buitenlander ‘scoren’ geeft aanzien en voordelen.

Uitzondering betreft natuurlijk overnachtingen tijdens een safari of weekendtrip, waarbij Doingoood op de hoogte is waar je bent en wie je gids is.

Neem je eigen veiligheid serieus en houd je aan onze regels. De regels zijn ontstaan door ervaringen uit het verleden. Het argument dat we regelmatig van deelnemers te horen krijgen is ‘maar met mijn vriend(in) is het écht anders’. Daarom nogmaals: de regels zijn ontstaan door ervaringen -zonder uitzonderingen- uit het verleden.

Training & Voorbereiding

Algemene informatie

Als je op reis gaat, wil je natuurlijk aan alles gedacht hebben: vaccinaties, je visum regelen, zonnebrand, de juiste kleding.

Wanneer je een bijdrage gaat leveren bij een maatschappelijk project, komt daar nog wat meer voorbereiding bij kijken.

Je hebt ervoor gekozen om met Doingoood op reis naar Afrika te gaan. Hopelijk heeft hierin een (grote) rol gespeeld dat wij een verantwoorde werkwijze hebben. En die verantwoordelijkheid ligt voor een deel ook bij jou.

Verantwoord internationaal vrijwilligerswerk of stage

Misschien heb je in de media kritische of negatieve artikelen gelezen over internationaal vrijwilligerswerk of stage. Zo niet, dan kan je op ons blog meer informatie vinden. Samengevat komt het erop neer dat er, ondanks goede bedoelingen van mensen, ook veel mis kan gaan wanneer westerlingen gaan helpen in een ontwikkelingsland. De Vereniging Volunteer Correct is een branche vereniging ter promotie van verantwoord en duurzaam internationaal vrijwilligerswerk en stage en Doingoood is hier sinds het eerste uur lid van. Wij werken helemaal volgens de richtlijnen van de vereniging.

Met goed voorbereid naar Afrika gaan, bedoelen we in dit geval de ‘mindset’ waarmee je op reis gaat.

Hoe ga je met de juiste ‘mindset’ naar Afrika:

Zorg dat je alle informatie voor je voorbereiding in deze community leest. Werk alle modules 1 voor 1 af en lees de informatie aandachtig. Herhaal dit nogmaals een week of 2 voor je vertrek.
Lees ook de informatie over je project meerdere keren goed door. De informatie kan aangevuld of veranderd zijn. Staan er video’s bij. kijk die dan ook.
Lees de informatie over culturele context aandachtig. Het helpt je om situaties waarmee je in Afrika te maken krijgt, snel te herkennen en hier op een constructieve manier mee om te gaan.
Lees voor vertrek het boek ‘De derde wereld op je CV’ van Judith van de Kamp. Haar praktijkvoorbeelden zijn heel duidelijk en helpen je om veel beter te begrijpen wat de invloed is van de cultuur waarin jij (en ook de medewerkers van je project in Afrika) bent opgegroeid. Het boek leest ontspannen en is onmisbaar tijdens je voorbereiding!

Culturele context

Wees je ervan bewust dat de cultuur en de maatschappij waarin je bent opgegroeid, bepalend zijn voor de manier waarop je denkt, kijkt en handelt.

In Nederland spreek je je baas meestal aan met de voornaam. Je geeft je mening en stelt kritische vragen in of over situaties in de werksfeer. In discussies waarbij men het niet met elkaar eens is, worden vaak inhoudelijke argumenten gebruikt, waarbij je je baseert op jouw (vak)kennis of ervaring.

In de Afrikaanse landen waar Doingoood opereert, werkt dat anders. De baas (of de hogere in rang) is de B.A.A.S. Men trekt de baas niet in twijfel, spreekt niet tegen, brengt hem niet in verlegenheid, passeert hem nooit en men doet wat er van hen gevraagd wordt. Men spreekt de baas aan met meneer of mevrouw. In de landen in Afrika waar wij opereren, maakt het niet zoveel uit WAT (dus de inhoud) je zegt, maar WIE (dus je functie) het zegt.

In praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat je als verpleegkunde stagiaire niet tegen een arts zegt dat hij zijn werk niet goed doet. In het boek van Judith wordt hierover een mooi voorbeeld gegeven.

Een vrouw vertoont veel symptomen van malaria. De dienstdoende arts vult het laboratorium formulier in en vraagt een test aan voor malaria. De westerse stagiaire staat hierbij en zegt tegen de arts dat hij toch ook andere mogelijke ziekten moet laten testen, die vergelijkbare symptomen hebben. De arts kijkt haar aan en lacht alleen. De stagiaire voelt zich gefrustreerd over het handelen van de arts, omdat naar haar mening nu niet alle mogelijke ziekten kunnen worden onderzocht.

Voordat je verder leest, neem even de tijd om na te denken over deze situatie. Wat vind je ervan? Ben je het eens met de stagiaire? Waarom zou de arts dit doen? Verplaats je eens in de situatie, hoe zou jij reageren?

De uitleg van deze situatie vind je helemaal onderaan deze pagina.

Nog een paar factoren om rekening mee te houden

Uit onderzoek blijkt dat handelen vanuit goede bedoelingen, kritische zelfreflectie in de weg staat. ‘Iets is beter dan niets’. Daarmee loop je het risico te weinig oog te hebben voor het perspectief van de lokale betrokkenen.
Materiële en financiële ongelijkheid zorgt voor ongelijke machtsverhoudingen tussen westerlingen en lokale betrokkenen. Ook als je jezelf ziet als ‘arme student’ dan is het minimumloon in Nederland nog steeds 10 x zo hoog – vergeleken met Malawi zelfs 20x- dan in het land waar je verblijft.
Stereotypering is bevestigd zien wat je onbewust al dacht. Realiseer je goed dat het beeld dat westerse landen hebben van landen in Afrika mede gevormd is door de media, maar zeker ook door het koloniale verleden. Je bent het je misschien niet heel bewust, maar dit komt ook tot uitdrukking in je taalgebruik:
“Ja, zo gaat dat hier. This is Africa!”
“Alles is hier echt heel ouderwets”
“Ze weten hier echt niet wat ze doen”
“Ze hebben hier helemaal niks maar ze zijn echt zo blij en vrolijk”

Andersom gebeurt dit overigens ook met het beeld dat toeristen hebben van Nederland(ers) en Belgen, voordat ze ooit in onze landen geweest zijn of de mensen hebben ontmoet.

“In Nederland gebruikt iedereen drugs en dat mag gewoon van de regering”
“Hee, kom je uit Nederland? Ken je Robin van Persie?”
“Belgen zijn dom”

Hoe zorg je ervoor dat jouw stage of vrijwilligerswerk op een goede manier verloopt:

Houd al het bovenstaande in gedachten. Observeer situaties. Stel je oordeel uit. Vraag mensen of ze je willen helpen om te begrijpen waarom ze doen wat ze doen.
Denk na over de eventuele vooroordelen die je zelf mogelijk hebt of wat je denkt te weten van Afrika. Probeer zo open mogelijk te beginnen aan je avontuur zodat je echt open staat om te leren.
Denk na over wat je zegt, schrijft op je blog of post op social media over de mensen of het land waar je naartoe gaat. Is het ook okee als mensen zo over jou, jouw werk of land zouden praten?

Verplichte (online) voorbereidingstraining

Alle deelnemers aan de individuele programma’s voor vrijwilligerswerk of stage (dus niet de groepsreizen) dienen voor vertrek de verplichte voorbereidingstraining bij Stichting Muses te volgen. Deze training wordt vanaf 1 mei 2020 uitsluitend online (in het Engels) gegeven.

Klik hier om naar de training te gaan. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen in de deelnamekosten en komen voor je eigen rekening. 

Uitleg culturele context

Dit is het vervolg op het eerdere item ‘culturele contact’ hierboven in het rijtje. Heb je erover nagedacht waarom de arts alleen liet testen op malaria, terwijl het ook mogelijk is dat de patiënt een andere ziekte had?

Dit is waarom. De arts beoordeelde dat het het meest waarschijnlijk was dat de patiënt malaria had. Hij vroeg geen andere testen aan, omdat dit de rekening voor de patiënt zó hoog zou maken, dat ze geen geld meer zou hebben voor medicatie. Daarom koos hij ervoor om alleen te testen op hetgeen hij het meest waarschijnlijk achtte om op die manier de patiënt zou goed mogelijk te helpen.

De stagiaire beoordeelde vanuit haar KENNIS. Zij had geleerd dat je altijd meerdere dingen moet uitsluiten en dit daarom laat testen. De arts ging uit van de CONTEXT van de situatie: hij wist dat dit een patiënt met weinig financiële mogelijkheden was en deed wat het beste was voor de patiënt, zodat zij adequaat behandeld kon worden met medicatie.

De reactie van de stagiaire was vanuit vakinhoudelijk oogpunt niet verkeerd, maar totaal niet passend in de situatie:

Zij had deze culturele context niet kunnen overzien, doordat zij helemaal niet gewend is om op deze manier naar patiënten te kijken. Waar de stagiaire vandaan komt is iedereen verzekerd en worden dergelijke zaken gewoon vergoed.
Zij trok, in het bijzijn van de patiënt, de arts zijn handelen in twijfel. Dat is in de samenleving waarin zij zich bevond, heel respectloos. Een lokale medewerker zou hiervoor ontslagen kunnen worden en nog heel moeilijk aan een nieuwe baan komen. Met haar handelen heeft zij zichzelf ook tekort gedaan, want als je geen respect toont, zul je ook geen respect ontvangen. Je ontneemt jezelf hierbij ook nog eens de mogelijkheid om te leren en betrokken te worden bij het werk.

Weekendtrips & Safari’s

Malawi

Yes! Je gaat naar Malawi, ook wel bekend als ‘The warm heart of Africa’ vanwege de grote gastvrijheid van de Malawiërs. In Malawi hoef je je geen dag te vervelen! Er is genoeg te doen in je vrije tijd.

Zo werkt het:

– Voor de 4-daagse ‘South Luangwa National Park’ safari in buurland Zambia, meld je je aan voor je vertrek naar Malawi. Dit in verband met beperkte beschikbaarheid van de accommodatie in het safari camp. Aanmelden voor deze safari kan via de link op onze website. Deze safari betaal je vooraf, per faktuur die je hiervoor van ons ontvangt.

Alle overige weekendtrips kan je bij je coördinator boeken en ter plekke betalen, na je aankomst in Malawi.

Wil je jezelf vast lekker maken met alle mogelijkheden voor in het weekend? Hier vind je een overzicht van alle trips. Er staan ook de prijzen bij, zodat je vast een idee hebt waar je qua kosten rekening mee kan houden.

Let op: prijzen in het document in de bijlage zijn altijd onder voorbehoud van koerswijzigingen, inflaties en wijzigingen van lokale tarieven. Aan de prijzen in het document kan je daarom geen rechten ontlenen.

Oeganda

Yes! Je gaat naar Oeganda, ook wel bekend als ‘The pearl of Africa’ vanwege haar adembenemende schoonheid. In Oeganda hoef je je geen dag te vervelen! Er is genoeg te doen in je vrije tijd.

Zo werkt het:

Voor de 3-daagse ‘Big 5 safari Murchison Falls’ meld je je aan voor je vertrek naar Oeganda. Dit in verband met beperkte beschikbaarheid van accommodaties en permits in het nationaal park. Aanmelden voor deze safari kan via de link op onze website. Deze safari betaal je vooraf, per faktuur die je hiervoor van ons ontvangt.
Alle overige weekendtrips kan je bij je coördinator boeken en ter plekke betalen, na je aankomst in Oeganda.
Wil je jezelf vast lekker maken met alle mogelijkheden voor in het weekend? Hier vind je het overzicht van alle mogelijkheden. Er staan ook de prijzen bij, zodat je vast een idee hebt waar je qua kosten rekening mee kan houden.

Let op: prijzen in het document in de bijlage zijn altijd onder voorbehoud van koerswijzigingen, inflaties en wijzigingen van lokale tarieven. Aan de prijzen in het document kan je daarom geen rechten ontlenen.

“Just because you’re right, doesn’t mean I’m wrong. You just haven’t seen it from my side.”

Malawi

Aankomst in Malawi

Zorg dat je van te voren al via de website van de Immigratie van Malawi het aanmeldformulier voor je visum hebt geprint en ingevuld. Dit scheelt je een hoop tijd als je aankomt. Online je visum aanvragen kan tegenwoordig ook.

Bij aankomst in Malawi word je opgehaald door onze vaste chauffeur William. Deze staat ofwel in de aankomsthal, ofwel net buiten de schuifdeuren op je te wachten, met een bordje ‘Doingoood’ erop.

William brengt je naar je accommodatie, waar je ook Marieke en Armel ontmoet.

Adres en contact in Malawi

Verblijfadres

We krijgen veel vragen over het adres van een project (bijvoorbeeld voor visum aanvragen of stage contracten). In de landen waar wij werken zijn er nauwelijks straatnamen en al helemaal geen huisnummers.

Het ‘adres’ dat je kan opgeven voor je visumaanvraag is dat van het Doingoood huis: Area 47 sector 5 plot 350 in Lilongwe. Specifieker dan dat kunnen we niet zijn, want er zijn geen verdere straatnamen of huisnummers. Je kunt in elk geval de naam (of het nummer) van de wijk en de plaats terugvinden. Je kan de gegevens van de coördinator invullen als contactpersoon.

Ga je naar Zomba, dan kan je opgeven dat je bij Pakachere backpackers in Zomba verblijft. De community projecten bevinden zich in de omliggende dorpjes, waar de straten geen namen hebben en de huisjes geen huisnummers.

Contactpersoon
Armel Mbakop Betke en Marieke de Bruijn zijn je contactpersonen in Malawi. Het e-mail adres is malawi@doingoood.nl. Het telefoonnummer van Armel is: +265 994 71 59 83. En dat van Marieke: +265 994 71 60 13.

Let op: op alle vragen die je hebt voordat je naar Afrika vertrekt, kan je het antwoord vinden in deze voorbereidingsinformatie of in de veelgestelde vragen. Staat er toch een antwoord niet tussen? Stel je vraag op deze community of neem contact op met team Nederland.

Ons vriendelijke verzoek is pas contact op te nemen met de lokale coördinator vanaf het moment dat je in Afrika aankomt. Uitzondering hierbij is wanneer je aanvullende formulieren moet aanleveren voor je stage of project.

Algemene info over het land Malawi

Ligging

Malawi ligt in zuid-oost Afrika. Malawi wordt ook wel “The warm heart of Africa” genoemd vanwege de bijzonder warme, vriendelijke en bescheiden bevolking. Malawi heeft een prachtige natuur met het grote meer Lake Malawi, een glashelder meer met exotische eilandjes en schitterende witte stranden. Het land is bosrijk en tussen de bergen liggen ongerepte vlaktes en prachtige safari gebieden. Er heerst rust en kalmte en je zult het warme en gastvrije welkom van de Malawiërs niet snel vergeten. Malawi staat bekend als één van de meest vriendelijke en veiligste landen van Afrika.

Lilongwe

Lilongwe is de hoofdstad van Malawi. Het oude gedeelte van de hoofdstad heeft alles weg van een oud traditioneel Afrikaans dorp, In de stad kun je prachtige oude Afrikaanse souvenirs vinden op de markt. Er zijn daarnaast supermarkten met een breed assortiment, diverse restaurants voor een lekkere lunch of diner en veel hostels en hotels te vinden.

In Lilongwe is het gebruik van de minibus een gemakkelijke en goedkope manier om te reizen. De conducteurs schreeuwen de bestemmingen door de ramen en als je naar de stad moet vraag je of ze naar ‘town’ gaan. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een bushalte, je gaat gewoon langs de kant van de weg staan en steekt je hand op als je een busje ziet aankomen. Deze stopt vaak overal waar mensen langs de weg staan, waardoor een ritje nog wel eens tijdrovend kan zijn, vooral in het spitsuur.

Tijdens je eerste week in Lilongwe regelt je coördinator dat je onder begeleiding een halve dag de stad kan verkennen. Dit kan met meerdere vrijwilligers tegelijkertijd. Je gaat dan samen met je begeleider met het openbaar vervoer naar de stad en je wordt wegwijs gemaakt naar de supermarkt, het pinautomaat, plekken met wifi etc. Deze begeleiding is een dagdeel. Het is bedoeld om je wegwijs te maken in de stad.

Zomba

De omgeving van Zomba is adembenemend mooi en zijn er de omgeving meerdere leuke activiteiten te doen, zoals een hike op Zomba Plateau en een bezoek aan een theeplantage. Op een paar uur rijden kan je ook een gamedrive en boot safari in Liwonde National Park doen of relaxen aan Lake Malawi, bijvoorbeeld bij Cape Maclear.

In Zomba stad kan je boodschappen doen, geld pinnen en ga vooral eens naar de lokale markt. De heerlijkste groenten en fruit liggen daar uitgestald. De mooiste stoffen vind je in de smalle straatjes tussen de marktkramen. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij, je kan daar echt op je gemak rondlopen zonder opdringerige verkopers om je heen.

In Zomba zijn allerlei faciliteiten. Je hebt een aantal supermarkten en andere winkels, er zijn een paar restaurantjes en meerdere guesthouses. In het weekend kun je in je vrijwilligershuisje op je project blijven, maar bij Pakachere Guesthouse kunnen Doingoood vrijwilligers, op eigen kosten maar wel met korting, overnachten. Ook kun je hier uiteraard ontbijten (de fruitpannenkoek is een aanrader!), lunchen en avondeten of gewoon iets komen drinken (de gember limonade is heerlijk!). Ook veel mensen die in Zomba wonen komen regelmatig in het weekend even naar Pakachere om te socializen. Op dinsdagavond is er Paka avond, dan zijn er altijd veel vrijwilligers en expats die naar Pakachere Backpackers komen om samen te eten en bij te praten. Een gezellige boel!

Geldzaken

Je kan geld pinnen bij diverse banken in Malawi. Zorg dat je je bank tijdig informeert dat je je pas in Malawi wilt gebruiken en zorg dat ze hem daarvoor vrijgeven, anders kun je hem niet gebruiken. In Malawi zijn de geldautomaten regelmatig leeg. Wij adviseren je daarom om ook cash US Dollars mee te nemen. Zorg dat deze biljetten van NA 2009 zijn, want oudere dollarbiljetten worden niet geaccepteerd en kan je niet wisselen.

Houd er rekening mee dat elke keer pinnen transactiekosten met zich meebrengt, het is dus handig om in een keer de maximale bedragen te pinnen. Berg je geld altijd veilig op (in afgesloten koffer of je locker) en neem telkens kleine bedragen mee als je op pad gaat.

Transport en openbaar vervoer

In Malawi reis je voornamelijk met de minibus of met de tuktuk (brommer taxi voor 2-3 personen). De busjes kunnen erg vol zitten en de wachttijd voor vertrek kan soms oplopen. Taxi vervoer is erg duur in Malawi.

Internet

In het Doingoood huis is geen wifi. Wanneer je een laptop bij je hebt dan kun je gebruik maken van draadloos internet via de hotspot op je telefoon. Je koopt met je simkaart een download limiet aan. Mocht je willen printen of in het geval dat je geen laptop bij je hebt, dan kun je terecht bij een internet cafe.

Onderhandelen

Wanneer je iets wilt kopen of een dienst afneemt, moet je altijd onderhandelen over de prijs. Voor ons is dat wellicht ongemakkelijk of je voelt je beetgenomen als je het artikel voor de helft kan kopen van wat de verkoper in eerste instantie vroeg. Voor Afrikanen is het echter de gewoonste zaak van de wereld om te onderhandelen. Onderhandelen geldt in winkels (tenzij er een prijs op staat), op de markt, in de taxi (vooraf prijs overeenkomen!!) en de tuktuk, Er wordt niet onderhandeld over prijzen van eten of drinken of in restaurants. Bedenk vooraf wat je maximaal wilt uitgeven en zorg dat je nog wat speling hebt als je je eerste bod uitbrengt, zodat je naar ‘jouw’ prijs kan toewerken.

Tijdverschil

In onze zomertijd is het dezelfde tijd in Malawi als in Nederland, in onze wintertijd is het 1 uur later. Doordat je zo dicht bij de evenaar bent, is het elke avond tussen 18.00 uur donker, het hele jaar door. In de ochtend wordt het rond 05.00 uur licht.

Mieren en ongedierte

Er zijn insecten in Malawi. Dat betekent dat je alle etenswaren of in de koelkast of in een afgesloten plastic bak moet bewaren. Alles wat je laat liggen wordt binnen de kortste keren opgegeten door de mieren en dan kan je het weggooien.

In de keuken kan je een bus vinden met ongedierte verdelger. Mocht je een kakkerlak vinden in huis dan kan je hem daarmee om zeep helpen :-). Het gebruik van de muskietennetten is zeer aan te raden, vooral in het regenseizoen. Onze netten zijn behandeld maar het is aan te raden om ook goed te blijven insmeren met muggenmelk die ook deet bevat.

Doingoood huis Lilongwe

Het Doingoood huis bevindt zich in Area 47 (sector 5) in Lilongwe. Het huis ligt centraal ten opzichte van alle projecten waarmee Doingoood samenwerkt. Normaal gesproken zou je met het openbaar vervoer binnen maximaal een uur op je project kunnen zijn. Het huis heeft een capaciteit van 8 personen verdeeld over 2 slaapkamers.

Het Doingoood huis is centraal gelegen ten opzichte van het winkelcentrum ‘Game’ van Lilongwe. Hier vind je de grotere supermarkt waar van alles goed verkrijgbaar is (brood, groenten, fruit, vlees, yoghurt, brood, beleg, ontbijtgranen en toilet artikelen) maar ook een bank, restaurants, apotheek, warenhuis en souvenirs.

Elektriciteit

In Malawi zijn er helaas nogal wat uitdagingen met de elektriciteit. Elke wijk, dus ook de ‘onze’, wordt regelmatig afgesloten en daar hebben wij geen invloed op. Wij raden je daarom aan om een power bank mee te nemen zodat je bij stroomuitval toch je telefoon kunt opladen en licht hebt. Bij Wakawaka worden mooie, duurzame producten verkocht die erg geschikt zijn voor gebruik in Afrika. En met jouw aankoop doneer je tevens een licht aan iemand in Afrika. Ook een lamp met solar is zeer aan te raden en een hoofdlampje zal je ook zeker van pas komen.

Onze tips:

neem een hoofdlampje mee: heel praktisch als je in het donker wilt afwassen, lezen of naar het toilet moet
neem een power bank mee. Deze laad je op als er wel stroom is (meestal ’s nachts) en gebruik je bij stroomuitval om je apparaten mee op te laden
neem een paar dikke kaarsen mee. De kaarsen die je in Malawi kan kopen zijn dun en snel opgebrand.
Wij zorgen voor:

Schoonmaak en schoonmaakmiddelen
Gas om te koken
Beddengoed
Muskieten netten
Drinkwater
Je zorgt zelf voor:

Maaltijden
De was en wasmiddel. Er is geen wasmachine dus je wast met de hand 🙂
Het opgeruimd houden van de slaapkamer en de gemeenschappelijke ruimten
Handdoeken
Een hangslotje voor op je locker
Een zaklamp
Keuken

De keuken is voorzien van een koelkast, een aanrecht en voldoende pitten om op te koken. Dit zal enige creativiteit van je vergen (vooral in het donker, dus vandaar ook ons advies voor het meebrengen van een hoofdlamp). Er zijn voldoende keukenspullen die je kunt gebruiken. Een oven is niet aanwezig.

Huishoudelijke mededelingen

In Malawi zijn de faciliteiten niet helemaal hetzelfde als in Nederland. Zeer regelmatig valt bijvoorbeeld de stroom uit of is het water uit de kraan op. We hebben dan wel jerrycans op voorraad. Vaak herstelt dit zich weer na enkele uren vanzelf maar soms is er 24 uur geen stroom. Alle vragen rondom huishoudelijke uitdagingen kun je aan je coördinator stellen. Dit is tevens de contactpersoon voor de huisbaas en de opzichter. Het is niet de bedoeling dat je zelf met de opzichter of de huisbaas contact opneemt als er problemen zijn. Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken ontstaan door uitval van elektriciteit of gebrek aan water.

Mieren en ongedierte

Er zijn insecten in Malawi. Dat betekent dat je alle etenswaren of in de koelkast of in een afgesloten plastic bak moet bewaren. Alles wat je laat liggen wordt binnen de kortste keren opgegeten door de mieren en dan kan je het weggooien.

Het gebruik van de muskietennetten is zeer aan te raden, vooral in het regenseizoen. De netten zijn behandeld maar het is aan te raden om ook goed te blijven insmeren met muggenmelk die ook deet bevat.

Noorse vrijwilligers of stagiaires
In Malawi begeleiden wij ook af en toe vrijwilligers uit Noorwegen. De Noorse vrijwilligers verblijven ook in het Doingoood huis en spreken Engels.

Lokatie Doingoood huis

Geef nooit je adres door aan lokale vrienden, collega’s of vreemden. Dit in belang van je eigen veiligheid. Daarnaast is het niet toegestaan om mensen uit te nodigen in het Doingoood vrijwilligershuis. Wil je iemand ontmoeten, spreek dan af op een andere lokatie.

Registratie nursing council voor verpleegkundigen en verloskundigen

Wanneer je in Malawi stage gaat lopen of vrijwilligerswerk wilt doen als verpleegkundige of verloskundige, dan dien je je vooraf te laten registreren bij de Nursing Council. Zonder registratie bij Nursing Council kan je niet beginnen bij een medische faciliteit. Je kan Nursing Council vergelijken met het BIG register in Nederland. Met dit verschil dat studenten zich in Malawi ook dienen te registreren wanneer ze stage willen lopen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je registratie bij de nursing council van Malawi. Op onze website bij de project omschrijving van Likuni Hospital vind je ook nog een keer de link naar hun website. Op de eigen website van Nursing council staat wat je nodig hebt en moet doen om je registratie voor te bereiden en ter plaatse af te handelen. Kijk bij: ‘services > registration’ en bij ‘services > downloads’.

Je begint na registratie met een oriëntatie periode. Dit is hopelijk in Likuni zelf, maar kan ook in een ander ziekenhuis (centraal en groter) zijn. Nursing Council beslist dit bij uitgifte van je permit. Tip: Vraag vooral of je de oriëntatie in Likuni mag doen.

In de bijlage van deze module vind je een aantal voorbeeld formulieren die door een eerdere stagiaire zijn gebruikt voor registratie. Gebruik deze formulieren als je een voorbeeld nodig hebt. Wil je de formulieren vertrouwelijk behandelen en vernietigen na gebruik (als je ze print)? Deze formulieren zijn met toestemming van de eerdere stagiaire (uit Noorwegen) aan ons ter beschikking gesteld als voorbeeld.

In elk geval dien je je diploma en BIG registratie in het Engels te laten vertalen en af te laten stempelen door een erkend vertaler. Indien je nog studeert dien je een aanbevelingsbrief van de directeur van je school (op briefpapier en ondertekend en afgestempeld) te hebben waarin staat wat je studeert en welke deelkwalificaties met welk resultaat reeds behaald zijn.Verder dien je een formulier te downloaden van hun website en deze in te vullen.

Een paar aandachtspunten:

1. Let op dat je alle formulieren inlevert en dat deze volledig zijn met de gevraagde informatie; anders nemen ze de formulieren niet in behandeling

2. Wil je alles aanleveren (ingescand), uiterlijk 4 weken voor je vertrek bij contact@doingoood.nl

3. Het inleveren van de documenten moet voor je aankomst. Nadat je in Malawi bent aangekomen, ga je met de coördinator naar het kantoor van de Nursing Council. De dame en meneer die daar werken zijn zeer grillig qua humeur en niet altijd heel meewerkend, houd er rekening mee dat het verkrijgen van de permit mogelijk niet soepel gaat (tot nu toe is het wel altijd gelukt, maar het kost soms wat extra moeite).

Lees onderstaande goed door en volg de actiepunten op:

Wat heb je nodig voor registratie verpleegkundige, student (let op: alles in het Engels!)

Indexing Application form for international students (zie bijlage, je hoeft alleen SECTION A in te vullen. SECTION B moet jouw school invullen). Opmerking: punt 7: is geen probleem, we kunnen het ter plekke laten zien. punt 10: het is $50 voor 2 maanden en voor verblijf langer dan 2 maanden: $100.
Brief van school, geschreven door de directeur, logo en stempel van de school op de brief en geschreven in het Engels. In de brief moet worden vermeld op welke school je zit, welke opleiding je doet, niveau opleiding, welke stages je gelopen hebt, overzicht van de theorie en praktijkvakken die je behaald hebt, dat je graag ervaring wilt opdoen in het buitenland/ tropen, je gemiddelde cijfer en dat je een gemotiveerde student bent. Daarnaast moet school in de brief aan de Nursing Council expliciet vragen om een stageplek voor jou bij Likuni Mission Hospital in Lilongwe. Daarnaast moet in de brief staan dat Kamuzu College of Nursing zal zorgen voor een supervisor die jou zal begeleiden. De aanvraag voor een (verplichte) supervisor van Kamuzu College of Nursing wordt verzorgd door de lokale coordinator. De kosten hieraan verbonden zijn afhankelijk van de duur van je verblijf/stage/vrijwilligerswerk en liggen tussen de $250 en $400. Betaling hiervan via de (lokale) bank. Daarbij helpt onze lokale coordinator jou!
Cijferlijst van de vakken die je hebt gevolgd, vertaald naar het Engels door een erkend vertaler
Overzicht van welke praktijkvaardigheden je behaald hebt (in het Engels)
Een overzicht van wat je wilt leren tijdens je stage. Welke doelen/kwalificaties je wilt behalen. (Deze brief moet in het Engels).
2 pasfoto’s
Neem alle originele papieren ook mee naar Malawi!

Meer informatie over de registratie vind je op: www.nmcm.org.mw.

Bij aankomst in Malawi gaan we naar Nursing council voor de registratie.

Kosten van de registratie: ongeveer 50 dollar. Afhankelijk van duur van stage. Dit kan in Malawi Kwacha betaald worden.

Advies: begin vroeg met het verzamelen van de documenten en het invullen van de formulieren.

Om in Malawi als student aan de slag te gaan moet je worden gekoppeld aan een school in Malawi. Doingoood dient een verzoek in bij Kamuzu College of Nursing met het verzoek of zij een supervisor kunnen leveren. De begeleidingskosten zijn 250$. Die kan je betalen in je eerste week als je met de coördinator naar Kamuzu College of Nursing gaat.

Als student draag je in ziekenhuizen in Malawi zwarte of donkerbruine, dichte schoenen. Het uniform dat je uit Nederland kan meenemen om tijdens je oriëntatie te dragen moet helemaal wit zijn. Je kan daarna in Malawi ter plaatse een uniform laten maken in de kleuren van Likuni Mission Hospital.

Er zijn kosten verbonden aan de registratie, ook voor vrijwilligers. Deze zijn verschillend voor stagiaires en voor vrijwilligers. De actuele kosten vind je op de website van Nursing council. Houd rekening met mogelijk onaangekondigde, plotselinge wijzigingen van kosten en procedures.

                                               

Oeganda

Aankomst in Oeganda

Aankomst (voor individuele vrijwilligers of stagiaires, geldt niet voor groepsreizen!)

Doingoood werkt met vaste ophaaldagen. Op die dagen worden Doingoood gasten door onze chauffeur, vanuit het hostel in Entebbe, opgehaald en naar Kampala/ Masaka gebracht.

Nacht zelf regelen

Onze deelnemers dienen uiterlijk 1 nacht vóór de ophaaldag aan te komen in Oeganda. De eerste nacht breng je door bij Green Valley Guest house in Entebbe. Je regelt en betaalt zelf je eerste nacht(en) en de airport pick-up bij Green Valley Guest House. In het geval Green valley vol zit, kan je ook boeken bij Via Via Entebbe.

Ga naar: https://www.greenvalleyentebbe.com/ en boek daar, of mail naar entebbegreenvalley@gmail.com, vermeld dat je via Doingoood komt en regel je nacht(en) en eerste airport pick-up.

Green Valley Guest House Entebbe

Dit leuke guest house ligt op zo’n 10 minuten afstand van het vliegveld.

Wij adviseren je om, direct nadat je je vliegticket naar Oeganda hebt geboekt, tevens je bed in het guest house en je airport pick-up van vliegveld naar hostel te reserveren om gegarandeerd te zijn van een plek.

Het guesthouse heeft in totaal 13 kamers (waarvan 3 dorms) die in totaal 40 slaapplekken bieden. Ze hebben een grote slaapzaal met 10 bedden, en twee kleinere a 4 en 6 bedden. Er is een eigen restaurant waar zowel ontbijt, lunch als diner te verkrijgen zijn. Tevens is er wifi beschikbaar. Het guesthouse ligt op een kleine 10min rijden van het vliegveld, naast Imperial Resort Beach hotel. Je kunt hier gebruik maken van het zwembad, dat aan het meer ligt, tegen betaling van UGX. 20.000. Ook het strand ligt op 5 min loopafstand van het guesthouse.

Onderstaand een overzicht van de prijzen. Deze zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen.

– Slaapzaal (dorm) $15 per nacht per persoon.
– Single room $35 per nacht per persoon.
– Double room $45 per nacht voor twee personen.

Het guesthouse heeft zijn eigen drivers in dienst die gasten op kunnen halen voor UGX. 25,000 per auto (in de auto passen tot 3 personen, prijs +/- € 6,00). Aan bovengenoemde prijzen en de koers kunnen geen rechten ontleend worden. Wijzigingen voorbehouden.

Vrijwilligers die naar Masaka gaan, worden op de ophaaldag direct naar hun project in Masaka gebracht.

Ophaaldag

Op de vaste ophaaldagen staat onze chauffeur ’s ochtends om 09.00 uur klaar, bij de receptie van het guest house, om je naar je eindbestemming te brengen. Naar Kampala is het een rit van 1,5 tot 2 uur. Naar Masaka 2,5 tot 3 uur. Om onnodig wachten te voorkomen vragen we je om uiterlijk om 08.50 ingepakt en klaar voor vertrek te staan bij de receptie.

De wegen rondom Entebbe kunnen enorm druk zijn en er kan veel file staan. Onze chauffeur houdt hier zoveel mogelijk rekening mee, maar het kan voorkomen dat de files zo erg zijn dat hij vertraging heeft. We vragen hiervoor je begrip indien hij hierdoor later is dan afgesproken.

Helaas zijn wij genoodzaakt om, wanneer je er niet of niet op tijd bent voor het ophalen, de hiervoor gemaakte extra kosten aan jou door te berekenen.

Entebbe

Entebbe is een rustige en gemoedelijke plaats met een aantal leuke restaurants, cafés en een shoppingmall met supermarkt.

Geld halen

Wij adviseren je om, bij aankomst op het vliegveld, geld af te halen bij de geldautomaat van Stanbic Bank of Barclays bank. Let op: Barclays Bank is een stuk duurder met transaktiekosten dan Stanbic Bank. Wij adviseren daarom om eerst Stanbic Bank te proberen.

Deze vind je direct rechts om de hoek nadat je door de schuifdeuren de aankomsthal bent gekomen. Dit is dus nadat je je visum en bagage hebt opgehaald en onderweg bent naar buiten.

Zorg dat je bankpas geschikt is voor gebruik in Oeganda. Dit regel je vooraf met je bank. Een richtlijn voor het bedrag om mee te beginnen is UGX. 500.000 (ongeveer € 115 euro). Je kan ook een grote bedrag nemen als je dat wilt, je betaalt namelijk transactiekosten per geldopname. Hierdoor is het opnemen van kleinere bedragen minder aantrekkelijk.

Het alternatief is dat je geld haalt in Entebbe zelf. In dat geval kan je bij het guest house vragen naar een betrouwbare boda-boda (brommertaxi) chauffeur die je naar een ATM kan brengen.

Simkaart regelen

Bij aankomst in Entebbe vragen we je om alvast een simkaart te regelen. Onze ervaring is dat de provider MTN de netwerk beste dekking heeft. Bij het guesthouse kan je vragen naar een boda-boda chaufeur die je naar een MTN (of andere telecom) winkel kan brengen. Let op dat je naar een winkel gaat waar men registraties uitvoert.

Je dient je paspoort mee te brengen voor registratie. Een simkaart kost rond de 1 euro voor registratie.

Daarna kan je deze naar eigen behoefte opladen met airtime (beltegoed) of internet bundle (4G). In de winkel kunnen ze dit er voor je opzetten. Om later aan te vullen, kun je nagenoeg op elke hoek van de straat beltegoed (kras) kaartjes kopen. Hiermee kan je nieuwe airtime kopen, welke je ook kan gebuiken om een nieuwe 4G bundel mee aan te schaffen. Met 1 GB internet kom je al best een eind.

Mocht het niet lukken om in Entebbe een simkaart te regelen, dan kan je dit alsnog doen in Kampala of Masaka.

Aankomst Kampala

Bij aankomst in Kampala word je verwelkomd door onze (Nederlandse) coördinator . Je krijgt de introductie briefing en gaat gezamenlijk op city tour. Deze city tour vindt plaats op de boda boda (brommer taxi) en de kosten hiervan zijn voor eigen rekening.

Tijdens je introductie krijg je tevens een huissleutel en een helm in bruikleen. Hiervoor betaal je (cash, ter plekke) een borg. Na het onbeschadigd inleveren van alles, ontvang je je borg weer terug.

Aankomst Masaka

Je wordt naar je project gebracht in Masaka. In Masaka maak je kennis met je projectleider. Je projectleider is de rest van je verblijf in Masaka je eerste aanspreekpunt in geval van vragen en/of problemen. De Doingoood coördinator is bereikbaar in gevallen waarin je er met de projectleiding niet uit zo komen. Met de projectleider ga je op pad om je simkaart te regelen (als je die nog niet zou hebben) en om wegwijs gemaakt te worden in de omgeving. Je maakt kennis op je project en neemt door welke activiteiten je de komende tijd gaat ondernemen op je project. In Masaka verblijf je in de accommodatie die bij het project hoort en ook door het project beheerd wordt. De Doingoood coördinator komt enkele keren per maand vanuit Kampala naar Masaka voor evaluatie en voortgangsbesprekingen.

Adres en contact Oeganda

Verblijfadres

We krijgen veel vragen over het adres van een project (bijvoorbeeld voor visum aanvragen of stage contracten).

In de landen waar wij werken zijn er nauwelijks straatnamen en al helemaal geen huisnummers.

Hier vind je de informatie die je kan opgeven als je een adres moet opgeven, bijvoorbeeld voor je visum aanvraag. Specifieker dan dat kunnen we niet zijn. Je kunt in elk geval de naam (of het nummer) van de wijk en de plaats terugvinden.

Guest house Kampala: Bazzekuketta Road, Rubaga, Kampala

Projecten in Masaka:

Lwengo – Masaka, voor project Lwengo

Kinoni – Masaka, voor project Pelido

Masaka – Masaka, voor project CEPO

Doingoood coördinator in Oeganda

In Oeganda word je begeleid door Lennie Kleinen. Lennie is verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie van Doingoood in Oeganda en zij is daarom je eerste aanspreekpunt.

Dit mag je verwachten van onze coördinator:

Ontvangst en introductie uitleg bij aankomst in Kampala
Wegwijs maken in de omgeving: waar kan je geld halen, boodschappen doen, hoe gebruik je het openbaar vervoer etc.
Introductie op je project
Opvolging tijdens je vrijwilligerswerk of stage op je project, over hoe het gaat en of je tegen zaken aanloopt
24/7 standby in geval van onverhoopte calamiteiten
Je aanspreekpunt voor vragen of als je ergens hulp bij nodig hebt
Organisatie van trips en excursies in je vrije tijd
Let op: heb je vragen voor vertrek, zoek het antwoord dan op in deze community of neem contact op met Doingoood in Nederland.

Ons vriendelijke verzoek is pas contact op te nemen met de lokale coördinator vanaf het moment dat je in Afrika aankomt. Uitzondering hierbij is wanneer je aanvullende formulieren moet aanleveren voor je stage of project.

Telefoonnummers

Lennie is bereikbaar via +256 770 805 017 of lennie@doingoood.nl

Vanuit Oeganda, wanneer je belt met een lokale sim kaart, wordt het nummer van Lennie 0770 805 017.

Werkgebied

In Oeganda werkt Doingoood op 2 lokaties: De meeste projecten bevinden zich in en om Kampala. Daarnaast zijn er 3 community projecten in Masaka, op zo’n 130 km (2,5 uur rijden) van Kampala.

Algemene info over het land Oeganda

Evenaar

Oeganda wordt, samen met Kenia en Tanzania gerekend tot de Oost Afrikaanse unie. Oeganda ligt op de evenaar (anderhalf uur rijden van Kampala) en heeft grotendeels een tropisch klimaat. Oeganda ligt op een hoogte van tussen de 800 en 2000 meter boven zeeniveau. In Kampala variëren de temperaturen tussen 15 en 20 C ’s nachts en tussen 25 en 30’C overdag. Jaarlijks valt er 152 centimeter regen en in Kampala komen veel zware regenstormen voor, die vanaf het Victoria meer donderbuien en zware regenval brengen, die overigens meestal maar kort duren.

Bevolking

In Oeganda wonen ongeveer 30 miljoen mensen waarvan de meerderheid in en rond Kampala. In Oeganda wonen ongeveer veertig verschillende etnische groepen van welke de Baganda (18%) in en rond Kampala wonen. Ondanks de vele talen is de voertaal Engels. Oeganda is een politiek relatief stabiel land. Tot de jaren negentig heeft het land geleden onder oorlog en dictatorschap. Deze huidige stabiliteit heeft er mede toe geleid dat er op dit moment in Oeganda sprake is van economische groei. De economische groei komt niet ten goede aan alle burgers. Van de 28 miljoen Oegandezen leven er meer dan 7 miljoen mensen onder de armoedegrens. Statistieken geven weer dat Oeganda het hoogste geboortecijfer van de wereld heeft. De verwachting is dat de bevolking van Oeganda in de komende jaren met tenminste 20% zal groeien.

De verwachting is dat de economische groei de enorme explosieve bevolkingsgroei niet zal kunnen bijbenen. Dat het aantal Oegandezen onder de armoedegrens zal toenemen is een logische conclusie. Een groot deel van deze Oegandezen die leven onder de armoedegrens zijn kinderen. Kinderen die geboren worden in een land waar door armoede en ziekte ruim 10% van de kinderen voor hun vijfde levensjaar overlijdt. Daarnaast overlijden veel Oegandese volwassenen (daar waar in het verleden een afname te zien was, zien we nu opnieuw een toename) aan de gevolgen van HIV/ AIDS. Hierdoor verliezen veel kinderen een of beide ouders.

Het gevolg is dat in 2011 Oeganda ongeveer 2,5 miljoen weeskinderen onder de 15 jaar heeft. Dit is bijna 10% van de totale bevolking. Volgens prognoses is hierin een verontrustende stijgende lijn ontstaan. Veel van deze weeskinderen worden –gelukkig- ondergebracht in de zogenaamde ‘extended family’s’; familieleden die de kinderen in hun eigen gezin opnemen. Ook is er een stijgende lijn te zien in het aantal adopties binnen Oeganda. Naast deze kinderen, die een plek in de familie of bredere gemeenschap krijgen, is er helaas ook een groep kinderen waarvoor niemand de zorg op zich kan nemen. Deze kinderen verdwijnen in de anonimiteit van de straat, in een weeshuis of sterven een te vroege dood. Juist voor deze kinderen is het van groot belang om een veilig huis en thuis te vinden.

Omgangsvormen

In Afrika gelden andere omgangsvormen dan in Nederland. Men begroet elkaar met een handdruk en de vraag hoe het gaat. Na het uitwisselen van informatie over het wederzijdse welzijn (en dat van de familie) kan het verdere gesprek beginnen. Ook aan de telefoon vraag je eerst hoe het met iemand gaat voordat je ter zake komt. De handdruk geef je elke keer als je iemand weer ontmoet opnieuw. Dus als je iemand de vorige dag hebt gezien en de dag erop ontmoet je diegene weer (al dan niet op afspraak) geef je weer een hand.

Men heeft groot respect voor ouderen. Op de werkplek zul je zien dat men ook volgens een hiërarchie werkt. De ‘baas’ is ook echt de baas en bepaalt wat er gebeurt en hoe. We vragen onze vrijwilligers om respectvol te zijn naar de lokale bevolking toe. Dat betekent dat je je respectvol kleedt en gedraagt. Houd er rekening mee dat jouw rol als vrijwilliger is om te assisteren en niet om te hervormen of over te nemen. Mocht je vragen hebben over of problemen hebben met de gang van zaken op jouw project dan kun je dit met jouw Doingoood coördinator bespreken.

Kampala

Kampala is de hoofdstad van Oeganda. Het is gelegen aan het Victoria meer. De binnenstad van Kampala beschikt over moderne winkelcentra, restaurants en verschillende warenhuizen, Daarnaast vind je veel kraampjes en venters op straat. Het is een drukte van belang. Bijna alle taxi’s (busjes van het openbaar vervoer) rijden door Kampala stad. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een bushalte, je gaat gewoon langs de weg staan en steekt je hand op als je een busje ziet aankomen. Deze stopt overal waar mensen langs de weg staan, waardoor een ritje nog wel eens tijdrovend kan zijn, vooral in het spitsuur. Veel Oegandezen geven daarom de voorkeur aan de ‘boda-boda’ een brommertaxi die veel sneller door het verkeer gaat. Het is wel belangrijk om een helm (kun je lenen van Doingoood) te dragen en tegen je chauffeur te zeggen dat hij langzaam moet rijden.

Masaka

Masaka is een stad in het zuiden van Oeganda. Het is zowel de naam van het district als van de plaats Masaka. Het project Cepo bevindt zich in de stad Masaka, de projecten Pelido en Lwengo op een half uurtje rijden vanaf de stad, in district Masaka. Masaka is een gemoedelijke stad met een klein centrum waar je verschillende winkels en lokale restaurantjes vindt. De projecten liggen midden in de community in het prachtige, groene landschap van Masaka. De uitzichten zijn geweldig en de mensen super vriendelijk. Je verplaatst je hier per boda boda of per minibus.

Vrije tijd

In je vrije tijd is er genoeg te doen in Oeganda! Kampala heeft veel restaurants. Variërend van Italiaans, Koreaans, Chinees, Indiaas en Continentaal. De lokale keuken is minder gevarieerd maar het proberen waard. Cafe Java’s (op verschillende plaatsen in de stad, o.a. bij Kisementi en in Oasis Mall, serveert een heerlijke cappuccino en goede salades en sandwiches. Zwemmen kan bij de Royal Suites in Bugolobi, het Speke hotel in Munyonyo en de Kabira Country Club in Bukoto. De laatste twee bieden naast zwemmen ook fitness, tennis en squash. Daglidmaatschap is ongeveer 10 euro.

Aktiviteiten

Doingoood organiseert verschillende leuke aktiviteiten en trips waarvoor je je kunt inschrijven. Denk bijvoorbeeld aan paardrijden, mountainbiken, raften, naar de souvenirs markt en pizza avond. Een goede en leuke manier om andere vrijwilligers te leren kennen en gezellige dingen met elkaar te doen.

Geldzaken

Je kan geld pinnen bij een filiaal van Stanbic Bank of bij Barclays Bank. Let op dat je thuis bij je bank al hebt aangegeven dat je in Oeganda wil kunnen pinnen (Werelddekking). De banken vind je op diverse lokaties in de stad. Stanbic Bank hanteert de goedkoopste transactiekosten.

Bij Stanbic Bank is het maximale bedrag per 24 uur dat je kunt opnemen UGX. 250.000 (ongeveer 70 Euro). Bij Barclays kan je tot UGX 2.000.000 (ongeveer 600 euro) tegelijk opnemen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de koers, maar het is het makkelijkste rekenen dat UGX. 10.000 = 3 euro is. UGX staat voor Oegandese Shilling. Houd er rekening mee dat elke keer pinnen transactiekosten met zich meebrengt, het is dus handig om in een keer de maximale bedragen te pinnen. Berg je geld altijd veilig op (in afgesloten koffer of je locker) en neem telkens kleine bedragen mee als je op pad gaat.

Internet

In Oeganda heb je 3G of 4G internet. Je schaft dit aan door middel van internet bundels op je telefoon. Voor gebruik van social media moet je extra belasting betalen, dit wordt bij aanschaf direct verrekend. Je kan je mobiel als hotspot gebruiken voor internetverbinding op je laptop of tablet. In veel restaurants kun je gratis gebruik maken van wifi.

Onderhandelen

Wanneer je iets wilt kopen of een dienst afneemt, moet je altijd onderhandelen over de prijs. Voor ons is dat wellicht ongemakkelijk of je voelt je beetgenomen als je het artikel voor de helft kan kopen van wat de verkoper in eerste instantie vroeg. Voor Afrikanen is het echter de gewoonste zaak van de wereld om te onderhandelen. Onderhandelen geldt in winkels (tenzij er een prijs op staat), op de markt, in de taxi (vooraf prijs overeenkomen!!), de tuktuk, de boda boda (brommertaxi) en op het strand. Er wordt niet onderhandeld over prijzen van eten of drinken of in restaurants. Bedenk vooraf wat je maximaal wilt uitgeven en zorg dat je nog wat speling hebt als je je eerste bod uitbrengt, zodat je naar ‘jouw’ prijs kan toewerken.

Tijdverschil

In onze zomertijd is het 1 uur later in Oeganda, in onze wintertijd is het 2 uur later. Doordat je zo dicht bij de evenaar bent, is het elke avond tussen 18.30 uur en 19.00 uur donker, het hele jaar door. In de ochtend wordt het rond 06.00 uur licht.

Vervoer

Na zonsondergang is het niet toegestaan om te reizen met openbaar vervoer. Je kan een nemen, maar een Uber is goedkoper en vaak binnen 5-10 minuten ter plaatse. Heb je de Uber-app nog niet op je telefoon? Download hem vast en registreer je vast als klant. Je zal zeker gebruik gaan maken van de Uber in Oeganda!

Huishoudelijke mededelingen

In Oeganda zijn de faciliteiten niet helemaal hetzelfde als in Nederland. Regelmatig valt bijvoorbeeld de stroom uit of is het water op. Vaak herstelt dit zich weer na enkele uren (water duurt soms een nacht) vanzelf. Alle vragen rondom huishoudelijke uitdagingen kun je in eerste instantie aan Mugura, onze compound manager voor overdag, stellen. Mocht je er niet uitkomen dan kun je de coördinator bellen.

Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken of schade ontstaan door uitval van elektriciteit of gebrek aan water.

Elektriciteit

Regelmatig zal de stroom uitvallen. Meestal is dit tijdelijk voor een paar uur. De stopcontacten werken met een schakelaar. Aan elk stopcontact vind je een schakelaar die je aan moet zetten om stroom te krijgen. Wanneer je gebruik maakt van de verlengsnoeren (hierin kan je ook ‘Nederlandse’ stekkers doen) dan moet je deze ook aanzetten met de knopjes die hierop zitten. Als je geen stroom gebruikt, wil je dan de schakelaars zoveel mogelijk uit zetten?

Mieren en ongedierte

Er zijn insecten in Oeganda. Dat betekent dat je alle etenswaren of in de koelkast of in een afgesloten plastic bak moet bewaren. Alles wat je laat liggen wordt binnen de kortste keren opgegeten door de mieren en dan kan je het weggooien.

In de keuken kan je een bus vinden met ongedierte verdelger. Mocht je een kakkerlak vinden in huis dan kan je hem daarmee om zeep helpen :-). Het gebruik van de muskietennetten is zeer aan te raden, vooral in het regenseizoen. Onze netten zijn behandeld maar het is aan te raden om ook goed te blijven insmeren met muggenmelk die ook deet bevat.

Drinkwater

In het Doingoood huis drink je kraanwater dat met behulp van een speciale filter geschikt gemaakt is voor consumptie.

Kenia

Aankomst Kenia

Bij aankomst in Mombasa word je opgehaald door onze één van onze vaste chauffeurs. Deze staat net buiten de schuifdeuren op je te wachten, met een bordje ‘Doingoood’ of je eigen naam erop.

Let op wanneer je via Nairobi vliegt:

Je ontvangt je visum in Nairobi
Je moet je bagage ophalen van de band in Nairobi en zelf weer inchecken naar Mombasa
Sommige routes gaan via Nairobi. In dat geval is Nairobi de eerste plaats waar je Kenia binnen komt. Op de eerste plek waar je Kenia binnen komt, ontvang je ook je visum. Dit gebeurt door het inleveren van het goedkeuringsbewijs van je vooraf, online aangevraagde, visum. Deze is al betaald dus je kan volstaan met het inleveren van je paspoort en de goedkeuring. Op de airport zelf hoef je verder geen andere formulieren in te vullen. Een formulier dat je in het vliegtuig krijgt waarop je aan moet geven of je wapens, drugs, hoge geldbedragen of voedsel bij je hebt, vul je wel in en geef je af bij de douane (customs) NA de visum controle.

Je koffer MOET JE ECHT ZELF VAN DE BAND HALEN IN NAIROBI!! Het staat er in grote letters omdat dit heel vaak fout gaat doordat men op de luchthaven van vertrek zegt dat dit niet hoeft ‘omdat het door gelabeld is. Het klopt dat je koffer door gelabeld is. Echter, het logistieke systeem in Nairobi is niet ingericht op de automatische doorgang van bagage binnen Kenia. Daarom komen alle koffers in nairobi op de band. Zodra je je koffer hebt ga je naar buiten en volg je de borden ‘Domestic terminal’. De airport loopt rond dus het maakt niet uit welke kant je op gaat, je komt er altijd. Als je je koffer hebt en je stapt naar buiten, dan ligt de Domestic terminal recht voor je, aan de overkant van de straat. Volg ofwel de ronde weg ofwel de zebrapaden naar de overkant, dan kom je er vanzelf. Bij de Domestic terminal gaat je koffer door de veiligheidsscan. Daarna sta je direct voor de balie van Kenya Airways, waar je je koffer inlevert. De labels zitten er al aan dus afgeven is voldoende. Daarna loop je naar de gate, die 100 meter verder is.

Zowel het visum verkrijgen als de koffer ophalen kost tijd. Daarom reis je het meest ontspannen als je op Nairobi niet minder dan 2 uur hebt voor je overstap. Zorg dat je een beetje voorin het vliegtuig naar Nairobi zit, zodat je als een van de eersten kunt uitstappen en vooraan staat bij de visum balie. Dat scheelt al gauw een half uur wachten.

Adres en contact Kenia

Carola van den Berg is onze (Nederlandse) Doingoood coördinator in Kenia.

Let op: op alle vragen die je hebt voordat je naar Afrika vertrekt, kan je het antwoord vinden in deze voorbereidingsinformatie of in de veelgestelde vragen. Staat er toch een antwoord niet tussen? Stel je vraag op deze community of neem contact op met team Nederland.

Ons vriendelijke verzoek is pas contact op te nemen met de lokale coördinator vanaf het moment dat je in Afrika aankomt. Uitzondering hierbij is wanneer je aanvullende formulieren moet aanleveren voor je stage of project.

In Msambweni hebben we onze Keniaanse collega Nancy Ochiel. Lisanne is eindverantwoordelijk voor Doingoood in Kenia en Nancy ondersteunt Lisanne voor de mensen die in Msambweni op een project zijn. Nancy ontvangt de vrijwilligers en stagiaires voor Msambweni vanaf de airport en staat standby voor dringende zaken in Msambweni.

Nancy woont in Ukunda, op de zuidkust van Mombasa. Zij is bereikbaar via nancy@actionministrykenya.com of via +254 (0) 727 127 205.

Werkgebied

In Kenia werkt Doingoood op 2 lokaties: in Mombasa (noordkust) en in Msambweni (zuidkust)

Algemene info over het land Kenia

Karibu Kenya!

Welkom in Kenia! Dit prachtige land is 14 x zo groot als Nederland en ligt in oost Afrika aan de Indische Oceaan. In de kustplaats Mombasa, waar de Doingoood projecten zich bevinden, hoef je je geen moment te vervelen. Geniet van de parelwitte stranden, de leuke lokale markten, de traditionele ambachten en de Keniaanse gastvrijheid. Ook voor de big 5 moet je in Kenia zijn. Er zijn vele prachtige parken waar je op safari kunt gaan.

Mombasa

Mombasa is na de hoofdstad Nairobi de grootste stad in Kenia. Mombasa stad ligt op een schiereiland. De luchthaven bevindt zich op Mombasa noordkust en via een brug bereik je Mombasa stad. De stranden en hotels op noordkust vind je in de wijken Nyali en Bamburi. De meeste projecten van Doingoood liggen op noordkust. Project Blessed Camp en Msambweni Hospital zijn gelegen op Mombasa zuidkust. De zuidkust is alleen te bereiken met de (gratis) veerboot. Blessed camp is gelegen in het vissersdorpje Msambweni.

Mombasa is gelegen aan de kust, waardoor je heerlijk van het strand en de zee kan genieten. Mombasa heeft een vriendelijke en kleurrijke bevolking. De binnenstad van Mombasa beschikt over enkele moderne winkels en restaurants en zelfs een warenhuis, Nawal centre. Daarnaast vind je veel kraampjes en venters op straat. Het is een drukte van belang en je ziet weinig westerlingen in de stad. Bijna alle matatu’s (busjes van het openbaar vervoer) rijden door Mombasa stad. De conducteurs schreeuwen de bestemmingen door de ramen en als je naar de stad moet vraag je of ze naar ‘town’ gaan. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een bushalte, je gaat gewoon langs de weg staan en steekt je hand op als je een busje ziet aankomen. Deze stopt overal waar mensen langs de weg staan, waardoor een ritje nog wel eens tijdrovend kan zijn, vooral in het spitsuur.

Tijdens je eerste dagen maken we je wegwijs in de buurt en leer je het je het openbaar vervoer gebruikt. Je wordt wegwijs gemaakt naar de supermarkt, de pin automaat, plekken met wifi etc.

Omgangsvormen

In Kenia gelden andere omgangsvormen dan in Nederland. Men begroet elkaar met een handdruk en de vraag hoe het gaat. Na het uitwisselen van informatie over het wederzijdse welzijn kan het gesprek beginnen. Ook aan de telefoon vraag je eerst hoe het met iemand gaat, voordat je ter zake komt. De handdruk geef je elke keer als je iemand weer ontmoet opnieuw. Dus als je iemand de vorige dag hebt gezien en de dag erop ontmoet je diegene weer (al dan niet op afspraak) geef je weer een hand.

In de lokale taal, Kiswahili, vraagt men “habari?” (hoe gaat het) en het antwoord is altijd “mzuri” (goed). Ook als het niet ‘mzuri’ gaat, zegt men toch eerst ‘mzuri’ voordat men gaat vertellen waarom het eigenlijk niet zo ‘mzuri’ gaat. Veel Kenianen gebruiken het woord “Jambo!” om blanken te groeten. Dit kan je ook met “Jambo!” beantwoorden.

Kenianen hebben groot respect voor ouderen. Mensen die in de ogen van een Keniaan tot deze groep behoren, wordt altijd een stoel aangeboden bijvoorbeeld. In het Kiswahili is tevens een respect term opgenomen voor iemand met aanzien: “Mzee”. Dat is dus een meneer die respect verdient. Een gewone meneer wordt met “Bwana” aangeduid.

Vrouwen worden vaak met “mama” aangesproken, dit betekent ook ‘mevrouw’. Soms wordt daar de naam van het oudste kind aan toegevoegd. Als je dus de moeder bent van Jan, wordt het “mama Jan”. Het is niet beleefd in Kenia om een aanbod te weigeren. Als iemand je bijvoorbeeld thee aanbiedt, dan sla je dat niet beleefd af zoals wij dat in Nederland zouden kunnen doen. Je accepteert de thee en uit je dankbaarheid daarover.

In Kenia houdt men erg van officieel welkom heten. Dat is onderdeel van het tonen van waardering aan een gast. Het is dan ook geen uitzondering als mensen (kinderen) voor je gaan optreden of als er een officieel woordje tegen je gesproken wordt. Vaak wil men ook van de gast een kleine ‘toespraak’ terug horen. Je kunt het als een eer beschouwen dat je het woord krijgt, ook al voel je dat je rood aanloopt en denk je ‘oh help!’. Het volstaat dan om te bedanken voor de ontvangt, voor het mooie optreden of de lekkere thee en dat je heel blij bent dat je er bent.

Openbaar vervoer

Matatu’s zijn minibusjes die functioneren als openbaar vervoer. Naast matatu’s kun je gebruik maken van een tuktuk, een boda-boda (fiets- of brommertaxi) of een gewone taxi.

Matatu chauffeurs staan niet direct bekend om hun veilige rijstijl. Omdat de chauffeur en de conducteur aan het einde van de dag een behoorlijk bedrag aan de eigenaar van het busje moeten betalen, is het belangrijk voor ze om zoveel mogelijk klanten te vervoeren. Alles wat ze bovenop hun target verdienen, daar moeten ze van tanken en hun eigen salaris van betalen. Er kunnen maximaal 14 personen in zo’n busje en de gemiddelde ritprijs is Ksh 50-70. Daardoor er zijn heel veel passagiers op een dag nodig om nog een beetje inkomen te verdienen. Het gevolg is dat matatu’s vaak hard rijden en elkaar constant inhalen om maar als eerste bij de volgende passagiers te komen.

Het komt dan ook regelmatig voor dat matatu’s betrokken zijn bij ongelukken. Het is wel de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer in Kenia en de politie controleert tegenwoordig ook strenger op rijstijl en aantal passagiers in een matatu (want er passen er ook 20 in als je flink propt) Tevens zijn er de laatste jaren enkele verkeersdrempels aangelegd die moeten voorkomen dat er te hard gereden wordt. Pas dus goed op als je een matatu wilt gebruiken en stap niet in als je het niet vertrouwt. Sommige busjes zien er heel erg oud en niet onderhouden uit. Wacht dan liever op de volgende of kies een alternatief vervoermiddel.

Uber

Na zonsondergang is het niet toegestaan om te reizen met openbaar vervoer. Je kan een taxi nemen, maar een Uber is goedkoper en vaak binnen 5-10 minuten ter plaatse. Heb je de Uber-app nog niet op je telefoon? Download hem vast en registreer je vast als klant. Je zal zeker gebruik gaan maken van de Uber in Kenia!

Tijdverschil

In onze zomertijd is het 1 uur later in Kenia, in onze wintertijd is het 2 uur later.

Geld

De lokale munt eenheid is de Keniaanse shilling, aangeduid met ‘Ksh’. Je kan het beste pinnen bij een filiaal van Barclays Bank. Deze is gevestigd op diverse lokaties in de stad of naast het Whitesands hotel in Bamburi. Het maximale bedrag per keer bedraagt Ksh. 40.000. Een beetje afhankelijk van de koers, maar het is het makkelijkste rekenen dat Ksh. 100 = 1 euro. Kenianen kunnen ook aan de shilling refereren als ‘bob’. Dus ‘50 bob‘ is 50 shilling.

Houd er rekening mee dat elke keer pinnen transactiekosten kost, het is dus handig om in een keer grotere bedragen te pinnen. Berg je geld veilig op (in afgesloten koffer of kast) en neem telkens kleine bedragen mee als je op pad gaat.

Zorg dat je bankpas door jouw bank is vrijgegeven voor gebruik in Kenia. Je kunt geld afhalen bij de ATM van Barclays bank.

Stromend water en elektriciteit

Water komt bij de meeste huishoudens niet uit de waterleiding maar uit een tank die vaak op het dak is geplaatst. Deze wordt gevuld door de waterwagen, een vrachtwagen die water komt afleveren. Er heerst regelmatig waterschaarste in Mombasa, waardoor de waterwagen soms niets heeft om bij te vullen. Het kan voorkomen dat er 1 of 2 dagen geen of weinig water beschikbaar is. Houd er rekening mee dat water duur en schaars is, dus probeer niet te lang onder de douche te staan en laat de kraan niet lopen tijdens het tanden poetsen bijvoorbeeld.

In Kenia wordt de Britse stekker gebruikt, met 3 platte pinnen. Een adapter hiervoor het beste meenemen van huis. Houd er rekening mee dat de elektriciteit regelmatig uitvalt. Een hoofdlampje zal je daarom zeker van pas komen, evenals een powerbank en een licht dat op solar kan opladen. Ook elektra is heel duur, dus houd niet onnodig apparaten in het stopcontact als je ze niet gebruikt of al opgeladen zijn.

Water en voedsel

Water kan niet uit de kraan gedronken worden. In de projecten of bij je gastgezin is gekookt of gebotteld drinkwater beschikbaar. Als je water koopt, is het belangrijk om op te letten dat het flesje echt geseald is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drinkwater en bronwater (springwater). Bronwater is meestal het lekkerste. Vermijd het kopen van flesjes limonade die je langs de weg kan kopen. Dit zijn flesjes met siroop, aangevuld met kraanwater en wordt in waterflesjes verkocht. De mensen maken dit zelf (ook in de vorm van ijsjes in een plastic zakje).

Vrije tijd

Voor uitstapjes in je vrije tijd zijn er volop mogelijkheden in Mombasa, zowel op de zuidkust (Ukunda) als op de noordkust (Bamburi/ Nyali en de stad). Allereerst zijn er natuurlijk de strand hotels. In de meeste hotels kun je een dagkaart kopen zodat je er een ligbed krijgt en kan gaan zwemmen. De kosten hiervoor variëren per hotel tussen de Ksh. 600 en Ksh. 1200 afhankelijk van de luxe van het hotel. In de wijk Nyali liggen Mombasa Beach Hotel en Reef Hotel (praktisch naast elkaar, de matatu stopt voor de deur). Dit zijn prima hotels waar je voor rond de Ksh. 600 heerlijk een dag aan het zwembad kan liggen.

Haller Park is een soort dierentuin. Hier kun je giraffen voeren en er lopen reuze schildpadden van wel 100 jaar oud los in de rondte. Verder zijn er verschillende dieren en reptielen te zien en voor de kinderen is er een speeltuin. Haller Park is ook erg leuk om met kinderen te bezoeken, dus als je de kinderen van ‘jouw’ project een dag mee wilt nemen is Haller Park een goede keuze.

Ngomongo Village is een leuk park waar je allerlei stammen en hun gebruiken uit Kenia kunt bewonderen. Hier wordt traditionele kleding gedragen en je kunt meekijken en meedoen met

het maken van vuur of het maken van speerpunten. Er zijn kleine dorpjes nagebouwd waarin het traditionele leven plaatsvindt. Een leuke manier om meer van de stammencultuur van Kenia te leren kennen.

Akamba Handikraft is de houtsnijwerk fabriek van Mombasa. Op een groot terrein werken de mannen in kleine hutjes aan hun houtsnijwerken. Je kan gewoon binnen lopen en je hoeft geen entree te betalen. Het hele proces van hakken, beitelen, schaven, schuren en schilderen vindt hier plaats. Er is een winkel bij waar je tegen redelijke prijzen houtsnijwerken kan kopen.

Pirates is de benaming die mensen uit Mombasa gebruiken voor het aanduiden van het publieke strand. De standen bij de hotels zijn niet bedoeld voor het publiek, en op een paar verkopers na tref je er dan ook geen bezoekers behalve de toeristen. Pirates is de naam van het restaurant dat bij het publieke strand ligt. Vooral op zondag is het hier een drukte van belang. Kenianen huren hun badkleding en je ziet daardoor ook allerlei kramen met badkleding. Maar ook kramen met etenswaren, opblaasbare banden en speelgoed. Je zal zien dat Kenianen er een andere stijl van badkleding op na houden dan wij in Nederland gewend zijn. Onder het badpak dragen de vrouwen meestal een (wielren) broekje en velen dragen een badmuts. Het is niet gebruikelijk onder Kenianen om al te bloot te gaan. Houd er daarom rekening mee, dat als je naar het publieke strand gaat en je doet alleen je bikini aan, dat je als vrouw heel wat (ongewenst) bekijks en aanspraak van de mannen zult hebben. Overigens geldt dat niet alleen als je in bikini gaat, want er komen niet zoveel westerlingen op Pirates dus je valt sowieso op.

Fondsenwerving project of reis

Algemene info fondsenwerving

Ter voorbereiding op je reis naar Afrika willen we je graag wat meer informatie geven over fondsenwerving. Fondsenwerving is zeker niet verplicht! De keuze is aan jou.

Je hebt 2 keuzes:

1. Je werft fondsen als donatie aan je project

2. Je werft fondsen waarmee je je eigen reis en verblijf in Afrika (deels) bekostigt.

Mocht je een aktie gaan starten dan wensen wij je veel plezier en succes!

Fondsenwerving voor je project

Fondsenwerving voor je project

Wil je behalve je persoonlijke inzet bij het project ook iets extra’s doen? Dan kun je fondsenwerven voor je project. Dit geld zamel je in via je eigen netwerk en wordt via onze stichting (dit is een aparte organisatie) gedoneerd aan jouw project. Je kunt zelf bepalen voor welke wens(en) van het project je wilt inzetten. Je kunt een eigen aktie starten of een account aanmaken op onze project sponsoring community.

Het is de bedoeling dat alle giften via onze stichting aan het project worden gedoneerd. Op die manier waarborgen we dat donaties daadwerkelijk besteed worden aan iets dat belangrijk is voor het project en kunnen wij geldstromen controleren. Vrijwilligers en stagiaires mogen zelf maximaal € 150 meenemen naar het project en lokaal besteden in overleg met onze coördinator.*

Lees ook ons duurzaamheidsbeleid met verdere uitleg over het hoe en waarom van ons beleid. Deze vind je in de bijlage van deze module.

Kenmerken:

– Sponsoring via onze stichting
– 100% naar het goede doel
– Deze giften komen wel in aanmerking voor eventuele belasting aftrek, onze stichting heeft een ANBI status

Let op: het is niet toegestaan om fondsen te werven voor jouw project, met gebruikmaking van de naam van Doingoood en/of Doingoood foundation, en de donaties vervolgens op jouw eigen rekening laten binnenkomen. De projectpartners hebben uitsluitend aan Doingoood foundation toestemming gegeven om hun projectinformatie te gebruiken voor fondsenwerving doeleinden.

*Deze € 150 betreft een contant bedrag dat je zelf meeneemt. Het declareren van bonnetjes bij onze stichting voor (lokaal) bestede bedragen aan je project is helaas niet mogelijk.

Direct een aktie starten voor je project

Bekijk in onze PIFworld community de wensen van het project waarvoor jij je wilt inzetten en bepaal je doel. Kan je iets niet vinden? Neem dan contact op met Anneke Vermeulen via anneke@dgfoundation.nl.

Je mag je aktie ook inzetten zonder specifiek doel vooraf. Wij overleggen dan met jou waar het geld aan wordt besteed.

Meld je aktie ook altijd bij Anneke Vermeulen via anneke@dgfoundation.nl, dan weten wij dat er een aktie loopt en kunnen we de donaties in de gaten houden.

Fondsenwerving voor je reiskosten

Fondsenwerving om je reis- en verblijfskosten te dekken

Je kunt fondsen werven waarbij je mensen uit je omgeving vraagt iets bij te dragen aan de kosten voor jouw reis en verblijf in het buitenland. Jij gaat je inzetten voor een goed doel ter plaatse en om dit mogelijk te maken betaal je hiervoor je eigen reis en verblijf. Veel mensen vinden het leuk om daar een bijdrage aan te leveren. In dit geval betreft het sponsoring van jou persoonlijk en niet de rechtstreekse sponsoring van het goede doel zelf. Deze sponsoring komt daarom ook niet in aanmerking voor eventueel belasting voordeel.

Kenmerken:

– Sponsoren dragen bij aan jouw eigen kosten om je werk bij het project mogelijk te maken
– Giften worden aan jou persoonlijk gegeven, hiermee betaal jij je eigen kosten
– Deze giften komen niet in aanmerking voor eventuele belasting aftrek

Groepsreizen

Algemene informatie groepsreizen

Hier vind je alle informatie die van belang zijn voor deelnemers aan onze groepsreizen.

Voor alle groepreizen geldt:

Lees a.u.b. ook de informatie op deze pagina over het land van je bestemming, voor aanvullende info
De visum informatie staat in een apart tabblad op deze pagina
Informatie over vaccinaties en malaria preventie vind je bij het tabblad ‘gezondheid’Tip: een daypack zal je heel goed van pas komen op alle reizen
Tip: een daypack zal je heel goed van pas komen op alle reizen
Voor de safari: Je hoeft geen specifieke safari kleding aan te schaffen of mee te nemen. Het is wel handig als het dragen van kleding in felle kleuren vermijdt. Voor de avonden is het handig om lange mouwen en lange broekspijpen te hebben in verband met muggen. Neem een vestje mee want soms zijn de avonden en ochtenden fris. In de safari-accommodaties in Zambia (safari vanuit Malawi) en Kenia is vaak ook een zwembad aanwezig, dus zwemkleding is dan goed om bij je te hebben.
Wanner je op gorilla trekking of chimpansee trekking gaat in Oeganda, zorg dan voor een lange broek met lange sokken die je over je broek kan dragen, schoenen met profiel in de zool en vermijd het dragen van rode kleding.
Verder: muskieten netten en beddengoed zijn aanwezig, neem een flexibele tas mee voor tijdens de safari (geen koffer of trolley).
Spullen meenemen

Je reisleider zal voor de reis contact met je opnemen over (kleine) spullen die leuk zijn om mee te nemen voor de activiteiten tijdens de reis. Denk aan knutselspullen of materialen voor sportactiviteiten.

Vaak krijgen wij de vraag of men grote dingen, zoals computers, naaimachine of rolstoelen kan doneren. Dit kan helaas niet. Het importeren van (tweedehands) spullen is heel duur en heel veel administratieve rompslomp. Bovendien zijn deze spullen vaak gewoon (nieuw) te verkrijgen in het land zelf.

We vragen reizigers ook om kritisch te kijken naar tweedehands kleding of spullen die je meeneemt. Zorg dat het schoon en onbeschadigd is. Het is respectvol naar de ontvanger toe, om alleen dingen weg te geven waar je zelf ook blij mee zou zijn.

Social Safari Experience Oeganda

Programma

Het programma van de Social Safari Experience biedt een inspirerende afwisseling van safari, vrijwilligerswerk, excursies en vrije tijd. Tijdens de dagen van het vrijwilligerswerk ga je aan de slag door allerlei waardevolle activiteiten te ondernemen met de kinderen. Je ziet verschillende projecten en werkt nauw samen met de lokale bevolking.

Natuurlijk nemen we je ook mee op safari en ga je op zoek naar de ‘big 5’ op de indrukwekkende Afrikaanse savanne. Om oog in oog te staan met de reusachtige olifanten, elegante giraffen en de luie koning van de jungle is een overweldigende ervaring die je nog lang zal bijblijven.

Het programma van dag tot dag vind je op de website. Let op: soms wordt de volgorde van het programma aangepast als die om praktische of logistieke redenen handiger is.

Reisleiding

Alle antwoorden op vragen die je hebt voorafgaand aan je reis, kan je vinden in deze community. Heb je toch nog een vraag voor vertrek? Neem dan contact op met Team Nederland.

De reis wordt begeleid door Eva Ravenhorst en/of Carola van Barneveld. Zij zijn onze coördinatoren in Oeganda. Bij aankomst in Oeganda zal je reisleider je een uitgebreide briefing geven over het programma, de activiteiten aangevuld met nuttige informatie over Oeganda en tips voor je verblijf.

Wanneer je vertraging oploopt tijdens je vliegreis is het wenselijk dat je de reisleiding hiervan tijdig op de hoogte stelt (bijvoorbeeld per SMS). De reisleiding is bereikbaar via +256 785 207 337 of +256 771 683 998..

Je reisleider begeleidt je tijdens deze reis. Op de dagen van vrijwilligerswerk helpt hij mee om het vrijwilligerswerk op te starten, van de deelnemers zelf wordt echter ook initiatief verwacht en zelfstandige voortzetting van de gestarte activiteit. Tijdens de safari wordt de groep begeleid door een ervaren, betrouwbare Oegandese (Engels sprekende) gids. Uiteraard is je reisleider 24/7 bereikbaar in geval van onverhoopte problemen.

Aankomst in Oeganda

Op je boekingsbevestiging, die je per mail hebt ontvangen, staat dat je aankomt op dag 1. Dat betekent dat je ergens op dag 1 kan aankomen, liefst niet later dan 19.00 uur ’s avonds. Het is namelijk nog 1,5 – 2 uur rijden (afhankelijk van de drukte op de weg) naar Kampala. Kom je op dag 1 pas laat in de avond aan, dan kom je pas na middernacht in de accommodatie. De volgende ochtend begint het programma meteen en dat is geen hele ontspannen start van je reis.

Je kan er ook voor kiezen om de dag voor dag 1 aan te komen. Met KLM kan je rechtstreeks naar Oeganda vliegen en dan kom je rond 22.30 uur aan. In dat geval raden wij je aan om je eerste nacht te boeken bij Green Valley Entebbe. Wij werken veel met hen en dit is een prima hostel, op 20 minuten van de airport. Je kan je door Green valley laten ophalen van de airport. Je kan dan lekker rustig aan opstarten en wij halen je dan in de loop van dag 1 op bij Green Valley. Veel reizigers kiezen voor deze optie, dus de kans is groot dat je je reisgenoten bij Green Valley ontmoet.

In dat geval word je door ons opgehaald bij Green Valley op dag 1. Vergeet dit niet aan ons door te geven!

Praktische informatie

Bekijk ook de modules ‘Oeganda’ en ‘Visum en vaccinaties’

Niet van toepassing voor deelnemers aan groepsreizen:

In de algemene informatie over Oeganda vind je enkele zaken dir voor een groepsreis niet van toepassing zijn. Als je op een groepsreis mee gaat:

Hoef je geen VOG aanvraag te doen, omdat de reis onder voortdurende supervisie van de reisleiding plaatsvindt en er geen sprake is van zelfstandig meehelpen op het projectHoef je niet op voorbereidingstraining te gaan
Hoef je niet op voorbereidingstraining te gaan. Het mag wel, maar dan op eigen kosten.
Verblijf je (meestal) niet in het Doingoood huis, maar in een leuk guesthouse of hostel in Kampala
Toelichting VOG en voorbereidingstraining

Onze individuele vrijwilligers dienen een Verklaring Omtrent het Gedrag te overleggen voor zij kunnen deelnemen aan een programma van Doingoood. De reden hiervan is dat zij grotendeels zelfstandig aan de slag gaan op een project.

Deelnemers aan de SSE hoeven geen VOG aanvraag te doen, omdat de reis onder voortdurende supervisie van de reisleiding plaatsvindt en er geen sprake is van zelfstandig meehelpen op het project. Deelnemers aan de SSE volgen, om dezelfde reden, ook geen verplichte voorbereidingstraining.

Spullen meenemen

De reisleiding organiseert leuke activiteiten die we met de kinderen van verschillende projecten kunnen doen. Voorwaarde is dat we activiteiten ondernemen die binnen de beschikbare tijd afgerond kunnen worden, bijvoorbeeld een knutseldag, sport- en spelactiviteiten, een dagje uit zwemmen of iets opknappen. In Oeganda zijn veel knutselspullen erg duur en niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Daarom is het leuk als onze reizigers wat vooraf wat spullen willen verzamelen om mee te nemen zodat dit tijdens de reis gebruikt kan worden.

Neem contact op met Eva Ravenhorst (eva@doingoood.nl) om af te stemmen wat je kan meenemen. De reisleiding houdt het overzicht en plant de activiteiten. Door vooraf af te stemmen voorkomen we dat we een overschot van iets hebben en een tekort van iets anders. Dank je wel!

Vaak krijgen wij de vraag of men grote dingen, zoals computers, naaimachine of rolstoelen kan doneren. Dit kan helaas niet. Het importeren van (tweedehands) spullen is heel duur en heel veel administratieve rompslomp. Bovendien zijn deze spullen vaak gewoon (nieuw) te verkrijgen in het land zelf.

We vragen reizigers ook om kritisch te kijken naar tweedehands kleding of spullen die je meeneemt. Zorg dat het schoon en onbeschadigd is. Het is respectvol naar de ontvanger toe, om alleen dingen weg te geven waar je zelf ook blij mee zou zijn.

Wij wensen je alvast een hele fijne reis toe in het mooie Oeganda en horen graag na afloop wat je ervaringen zijn. We houden ons ook aanbevolen voor je mooiste foto’s!

Social Safari Experience Kenia

Programma

Het programma van de Social Safari Experience biedt een inspirerende afwisseling van safari, vrijwilligerswerk, excursies en vrije tijd. Tijdens de dagen van het vrijwilligerswerk ga je aan de slag door allerlei waardevolle activiteiten te ondernemen met de kinderen. Je ziet verschillende projecten en werkt nauw samen met de lokale bevolking.

Natuurlijk nemen we je ook mee op safari en ga je op zoek naar de ‘big 5’ op de indrukwekkende Afrikaanse savanne. Om oog in oog te staan met de reusachtige olifanten, elegante giraffen en de luie koning van de jungle is een overweldigende ervaring die je nog lang zal bijblijven.

Het programma van dag tot dag vind je op de website. Let op: soms wordt de volgorde van het programma aangepast als die om praktische of logistieke redenen handiger is.

Reisleiding

Alle antwoorden op vragen die je hebt voorafgaand aan je reis, kan je vinden in deze community. Heb je toch nog een vraag voor vertrek? Neem dan contact op met Team Nederland.

De reis wordt begeleid door Lisanne Lely. Zij is onze coördinator in Kenia. Bij aankomst in Kenia zal je reisleider je een uitgebreide briefing geven over het programma, de activiteiten aangevuld met nuttige informatie over Kenia en tips voor je verblijf.

Wanneer je vertraging oploopt tijdens je vliegreis is het wenselijk dat je de reisleiding hiervan tijdig op de hoogte stelt (bijvoorbeeld per SMS). De reisleiding is bereikbaar via +254 735 787 803.

Je reisleider begeleidt je tijdens deze reis. Op de dagen van vrijwilligerswerk helpt hij mee om het vrijwilligerswerk op te starten, van de deelnemers zelf wordt echter ook initiatief verwacht en zelfstandige voortzetting van de gestarte activiteit. Tijdens de safari wordt de groep begeleid door een ervaren, betrouwbare Oegandese (Engels sprekende) gids. Uiteraard is je reisleider 24/7 bereikbaar in geval van onverhoopte problemen.

Aankomst in Kenia

Op je boekingsbevestiging, die je per mail hebt ontvangen, staat dat je aankomt op dag 1. Dat betekent dat je ergens op dag 1 kan aankomen, liefst niet later dan 19.00 uur ’s avonds. Kom je op dag 1 pas laat in de avond aan, dan kom je pas na middernacht in de accommodatie. De volgende ochtend begint het programma meteen en dat is geen hele ontspannen start van je reis.

Je kan er ook voor kiezen om de dag voor dag 1 aan te komen. In dat geval boeken wij een nacht extra voor je in de accommodatie. Vergeet dit niet aan ons door te geven!

Praktische informatie

Bekijk ook de modules ‘Kenia’ en ‘Visum en vaccinaties’

Niet van toepassing voor deelnemers aan groepsreizen:

In de algemene informatie over Kenia vind je enkele zaken dir voor een groepsreis niet van toepassing zijn. Als je op een groepsreis mee gaat:

Hoef je geen VOG aanvraag te doen, omdat de reis onder voortdurende supervisie van de reisleiding plaatsvindt en er geen sprake is van zelfstandig meehelpen op het projectHoef je niet op voorbereidingstraining te gaan
Hoef je niet op voorbereidingstraining te gaan. Het mag wel, maar dan op eigen kosten.
Verblijf je (meestal) niet in het Doingoood huis, maar in een leuk guesthouse of hostel in Kampala
Toelichting VOG en voorbereidingstraining

Onze individuele vrijwilligers dienen een Verklaring Omtrent het Gedrag te overleggen voor zij kunnen deelnemen aan een programma van Doingoood. De reden hiervan is dat zij grotendeels zelfstandig aan de slag gaan op een project.

Deelnemers aan de SSE hoeven geen VOG aanvraag te doen, omdat de reis onder voortdurende supervisie van de reisleiding plaatsvindt en er geen sprake is van zelfstandig meehelpen op het project. Deelnemers aan de SSE volgen, om dezelfde reden, ook geen verplichte voorbereidingstraining.

Spullen meenemen

De reisleiding organiseert leuke activiteiten die we met de kinderen van verschillende projecten kunnen doen. Voorwaarde is dat we activiteiten ondernemen die binnen de beschikbare tijd afgerond kunnen worden, bijvoorbeeld een knutseldag, sport- en spelactiviteiten, een dagje uit zwemmen of iets opknappen. In Oeganda zijn veel knutselspullen erg duur en niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Daarom is het leuk als onze reizigers wat vooraf wat spullen willen verzamelen om mee te nemen zodat dit tijdens de reis gebruikt kan worden.

Neem contact op met Lisanne Lely (lisanne@doingoood.nl) om af te stemmen wat je kan meenemen. De reisleiding houdt het overzicht en plant de activiteiten. Door vooraf af te stemmen voorkomen we dat we een overschot van iets hebben en een tekort van iets anders. Dank je wel!

Vaak krijgen wij de vraag of men grote dingen, zoals computers, naaimachine of rolstoelen kan doneren. Dit kan helaas niet. Het importeren van (tweedehands) spullen is heel duur en heel veel administratieve rompslomp. Bovendien zijn deze spullen vaak gewoon (nieuw) te verkrijgen in het land zelf.

We vragen reizigers ook om kritisch te kijken naar tweedehands kleding of spullen die je meeneemt. Zorg dat het schoon en onbeschadigd is. Het is respectvol naar de ontvanger toe, om alleen dingen weg te geven waar je zelf ook blij mee zou zijn.

Wij wensen je alvast een hele fijne reis toe in het mooie Kenia en horen graag na afloop wat je ervaringen zijn. We houden ons ook aanbevolen voor je mooiste foto’s!

Social Safari Experience Malawi

Programma

Het programma van de Social Safari Experience biedt een inspirerende afwisseling van safari, vrijwilligerswerk, excursies en vrije tijd. Tijdens de dagen van het vrijwilligerswerk ga je aan de slag door allerlei waardevolle activiteiten te ondernemen met de kinderen. Je ziet verschillende projecten en werkt nauw samen met de lokale bevolking.

Natuurlijk nemen we je ook mee op safari en ga je op zoek naar de ‘big 5’ op de indrukwekkende Afrikaanse savanne. Om oog in oog te staan met de reusachtige olifanten, elegante giraffen en de luie koning van de jungle is een overweldigende ervaring die je nog lang zal bijblijven.

Het programma van dag tot dag vind je op de website. Let op: soms wordt de volgorde van het programma aangepast als die om praktische of logistieke redenen handiger is.

Reisleiding

Alle antwoorden op vragen die je hebt voorafgaand aan je reis, kan je vinden in deze community. Heb je toch nog een vraag voor vertrek? Neem dan contact op met Team Nederland.

De reis wordt begeleid door Sanne Bouwman. Zij is onze coördinator in Malawi. Bij aankomst in Malawi zal je reisleider je een uitgebreide briefing geven over het programma, de activiteiten aangevuld met nuttige informatie over Malawi en tips voor je verblijf.

Wanneer je vertraging oploopt tijdens je vliegreis is het wenselijk dat je de reisleiding hiervan tijdig op de hoogte stelt (bijvoorbeeld per SMS). De reisleiding is bereikbaar via +265 99 655 5825.

Je reisleider begeleidt je tijdens deze reis. Op de dagen van vrijwilligerswerk helpt zij mee om het vrijwilligerswerk op te starten, van de deelnemers zelf wordt echter ook initiatief verwacht en zelfstandige voortzetting van de gestarte activiteit. Tijdens de safari wordt de groep begeleid door een ervaren, betrouwbare Oegandese (Engels sprekende) gids. Uiteraard is je reisleider 24/7 bereikbaar in geval van onverhoopte problemen.

Aankomst in Malawi

Op je boekingsbevestiging, die je per mail hebt ontvangen, staat dat je aankomt op dag 1. Dat betekent dat je ergens op dag 1 kan aankomen, liefst niet later dan 19.00 uur ’s avonds. Kom je op dag 1 pas laat in de avond aan, dan kom je pas na middernacht in de accommodatie. De volgende ochtend begint het programma meteen en dat is geen hele ontspannen start van je reis.

Je kan er ook voor kiezen om de dag voor dag 1 aan te komen. In dat geval boeken wij een nacht extra voor je in de accommodatie. Vergeet dit niet aan ons door te geven!

Praktische informatie

Bekijk ook de modules ‘Malawi’ en ‘Visum en vaccinaties’

Niet van toepassing voor deelnemers aan groepsreizen:

In de algemene informatie over Malawi vind je enkele zaken dir voor een groepsreis niet van toepassing zijn. Als je op een groepsreis mee gaat:

Hoef je geen VOG aanvraag te doen, omdat de reis onder voortdurende supervisie van de reisleiding plaatsvindt en er geen sprake is van zelfstandig meehelpen op het projectHoef je niet op voorbereidingstraining te gaan
Hoef je niet op voorbereidingstraining te gaan. Het mag wel, maar dan op eigen kosten.
Verblijf je (meestal) niet in het Doingoood huis, maar in een leuk guesthouse of hostel in Kampala
Toelichting VOG en voorbereidingstraining

Onze individuele vrijwilligers dienen een Verklaring Omtrent het Gedrag te overleggen voor zij kunnen deelnemen aan een programma van Doingoood. De reden hiervan is dat zij grotendeels zelfstandig aan de slag gaan op een project.

Deelnemers aan de SSE hoeven geen VOG aanvraag te doen, omdat de reis onder voortdurende supervisie van de reisleiding plaatsvindt en er geen sprake is van zelfstandig meehelpen op het project. Deelnemers aan de SSE volgen, om dezelfde reden, ook geen verplichte voorbereidingstraining.

Spullen meenemen

De reisleiding organiseert leuke activiteiten die we met de kinderen van verschillende projecten kunnen doen. Voorwaarde is dat we activiteiten ondernemen die binnen de beschikbare tijd afgerond kunnen worden, bijvoorbeeld een knutseldag, sport- en spelactiviteiten, een dagje uit zwemmen of iets opknappen. In Oeganda zijn veel knutselspullen erg duur en niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Daarom is het leuk als onze reizigers wat vooraf wat spullen willen verzamelen om mee te nemen zodat dit tijdens de reis gebruikt kan worden.

Neem contact op met Sanne Bouwman (sanne@doingoood.nl) om af te stemmen wat je kan meenemen. De reisleiding houdt het overzicht en plant de activiteiten. Door vooraf af te stemmen voorkomen we dat we een overschot van iets hebben en een tekort van iets anders. Dank je wel!

Vaak krijgen wij de vraag of men grote dingen, zoals computers, naaimachine of rolstoelen kan doneren. Dit kan helaas niet. Het importeren van (tweedehands) spullen is heel duur en heel veel administratieve rompslomp. Bovendien zijn deze spullen vaak gewoon (nieuw) te verkrijgen in het land zelf.

We vragen reizigers ook om kritisch te kijken naar tweedehands kleding of spullen die je meeneemt. Zorg dat het schoon en onbeschadigd is. Het is respectvol naar de ontvanger toe, om alleen dingen weg te geven waar je zelf ook blij mee zou zijn.

Wij wensen je alvast een hele fijne reis toe in het mooie Malawi en horen graag na afloop wat je ervaringen zijn. We houden ons ook aanbevolen voor je mooiste foto’s!

Stage lopen

Stage voorbereiding

Om goed voorbereid op stage te gaan vind je hier alles waar je aan moet denken.

Vul -minimaal 4 weken voordat je stage begint- het ‘Stage Voorbereiding formulier‘ zo volledig en uitgebreid mogelijk in. Met dit formulier breng je Doingoood op de hoogte van jouw stage leerdoelen en hoe we er samen voor kunnen zorgen dat jij die gaat behalen.
Lees alle informatie over jouw project regelmatig goed door. Lees ook op deze community berichten van anderen die eerder al bij dit project waren. Het geeft je een realistisch beeld van het dagelijks leven in Afrika en op je project.Neem je voorbereidingen serieus en lees echt alle informatie bij de onderwerpen op deze pagina.
Neem je voorbereidingen serieus en lees echt alle informatie bij de onderwerpen in de omgeving met voorbereidingsinformatie.
Oefen je Engels alvast regelmatig. Spreek bijvoorbeeld met je huisgenoten of familie af dat jullie tijdens het avondeten alleen Engels spreken. Zo kom je er alvast lekker in.
Maak voor vertrek een lijstje met veelgebruikte vaktermen uit jouw vakgebied en zorg dat je ze zowel van Nederlands naar Engels hebt als andersom. Leer het zoveel mogelijk uit je hoofd en draag een klein notitieboekje bij je zodat je kan spieken tijdens je stage. Wel zo handig als je elkaar goed begrijpt tijdens je stage!
Ga je naar een medisch project? Kijk ook bij de module ‘Training en voorbereiding’ naar de specifieke aanvullende informatie voor medische stages
Stage contract

Van school ontvang je een stage contract. Hierop vul je alle informatie in over je stageplaats. Meestal moet Doingoood dit contract mede ondertekenen. Mail het contract naar contact@doingoood.nl, dan ontvang je het binnen enkele werkdagen ondertekend retour.

Let op: in sommige contracten van scholen staat dat het stagebedrijf (in dit geval is dat het project waar je naartoe gaat en niet Doingoood zelf) verantwoordelijk is om een aansprakelijkheidsverzekering voor stagiaires te hebben. De projecten hebben een dergelijke verzekering niet en en aanvaarden deze aansprakelijkheid ook niet. Om die reden zullen wij, als we het contract ter ondertekening ontvangen, artikelen over aansprakelijkheid doorhalen en erbij aangeven dat de student zelf verantwoordelijk is voor het afsluiten van een goede verzekering hiervoor.

Voordat je het formulier naar ons toestuurt:

Zorg dat het volledig is ingevuld, inclusief alle contact informatie van Doingoood (die info vind je in deze voorbereidingsinfo bij het land waar je naartoe gaat)
Infomeer school over de aansprakelijkheid en haal de betreffende passages hiervoor door
Laat school jouw stage contract tekenen
Controleer of alle gevraagde gegevens correct zijn ingevuld. Is dit het geval? Stuur dan pas je formulier als PDF document naar Doingoood.
Incomplete formulieren kunnen wij helaas niet in behandeling nemen en zullen wij aan jou retour mailen.

Verzekering

Stagiaires uit Nederland verwijzen wij graag naar Tasman Verzekeringen voor het afsluiten van een goede verzekering tijdens je stage. Dit is wel degelijk een ander type verzekering dan een ‘gewone’ reisverzekering. Laat je goed informeren over de dekking. In de keuze module op de website van Tasman Verzekeringen zie je ook welke dekkingen zij minimaal adviseren.

Belgische stagiaires kunnen zich niet via Tasman Verzekeringen verzekeren en zullen op zoek moeten gaan naar een goede verzekering in België, die specifieke dekkingen biedt voor stage lopen in het buitenland.

Medische stage in Malawi

Ga je in Malawi stage lopen in een ziekenhuis of ander medisch beroep?

Voor ziekenhuisstages als verpleegkundige of verloskundige dien je je te registreren bij Nursing Council in Malawi. De volledige procedure hiervoor vind je in de module ‘Malawi’ bij alle voorbereidingsinformatie. Begin tijdig met het verzamelen van alle papieren hiervoor.

Voor medische beroepen zoals arts, fysiotherapeut of ergotherapeut dien je je te registreren bij Medical Council. Neem hiervoor contact met ons op voor meer informatie.

Let op: je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het tijdig en juist registreren bij Nursing of Medical Council en de kosten hiervan zijn voor jouw eigen rekening.

Downloads en links

Hieronder vind je alle documenten die je kan downloaden of links waarnaar je kan doorklikken.
In de voorbereidingsinformatie wordt verwezen naar onderstaande downloads of links.