arrow_drop_up arrow_drop_down

Community project Oeganda

Kampala - Oeganda

Over dit project

Dit project is in 2008 opgericht door een Engelsman, die zag dat veel kinderen in Oeganda in extreme armoede leefden en te vondeling werden gelegd. Hij realiseerde zich dat er meer gedaan moest worden om te voorkomen dat kinderen achtergelaten worden. Dit project heeft hij opgericht met als doel het ondersteunen van families in de community. Men richt zich daarbij op 1 specifieke sloppenwijk in Kampala. Op dit moment ondersteunt het project 350 kinderen, binnen hun eigen gezinnen, door middel van educatie en het betalen van schoolgeld voor de oudere kinderen. Ouders worden ondersteund met opvoeding en indien noodzakelijk met medische kosten. Dit vergroot de kans dat kinderen thuis kunnen blijven wonen. Soms helpt het project ook alleenstaande moeders met het opzetten van een eigen business, met zowel financiën als met kennis.


Bij dit project ga je tijdens je eerste dagen op het project mee naar de sloppenwijk. De projectleiding vindt dit nodig om je een goed begrip van de problematiek en de doelgroep te geven. Dat betekent: camera’s thuis (je gaat niet op museumbezoek ten slotte), goede schoenen aan, luisteren, observeren en vragen stellen. Je krijgt de kans om alle aspecten van het project te leren kennen en na een paar dagen ga je met de projectleiding bespreken waar je interesses liggen en welke taken je op het project graag zou willen doen.


Het project heeft een eigen terrein, als veilige basis waar kinderen altijd naartoe kunnen. Het project heeft een schooltje met op dit moment 6 klassen: babyclass, middle class, topclass (dit is kleuteronderwijs) en dan basisschool groep 1 t/m 6. De kinderen variëren in leeftijd tussen 3 en 12 jaar. Jaarlijks wordt er een klas aan toegevoegd, zodat de school meegroeit met het niveau van de kinderen. De school telt op dit moment ongeveer 220 kinderen. Alle kinderen die op dit project komen, worden persoonlijk geselecteerd door de social worker van het project. De social worker werkt in de sloppenwijk en identificeert daar de gezinnen die ondersteuning het hardste nodig hebben. Na identificatie volgt een grondig onderzoek om te bepalen of dit gezin écht geen andere opties heeft. Op die manier waarborgt het project dat ze echt de kinderen ondersteunen die geen andere kansen krijgen. Er is een wachtlijst van kinderen die kunnen deelnemen aan het project. Zodra er een sponsor beschikbaar is voor het kind, kan het kind beginnen op het schooltje van het project. Alle kinderen op het project beschikken daarom over een sponsor. Er is een bibliotheek waar de gehele community gebruik van mag maken. Het project heeft tevens een programma voor gehandicapte, special needs kinderen. Er zijn 12 kinderen die in 2 groepen van 6 les krijgen van een special needs teacher: 6 in de ochtend en 6 in de middag. Daarnaast komt er twee keer per maand een fysiotherapeut. Eigenlijk is dit niet voldoende maar vanwege financiële beperkingen is er geen mogelijkheid tot uitbreiding.


Er is ook een naschools programma, voor kinderen die extra aandacht nodig hebben of niet naar huis gaan omdat de ouders dan nog aan het werk zijn. Op 4 middagen in de week is er een informeel jeugd programma voor kwetsbare jongeren. Hierbij kunnen ze ook nuttige vaardigheden leren en met elkaar sporten.

Ik ben eigenlijk zonder verwachtingen naar ginder vertrokken zodat ik zeker en vast niet teleurgesteld kon zijn. En wees maar zeker, ik ben helemaal niet teleurgesteld over mijn tijd in Oeganda. Ik heb er een heel toffe tijd beleefd. 

Lara Desserano, vrijwilligerswerk Oeganda

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Leerkrachten ondersteunen met lesgeven, zowel in het regulier onderwijs als in de special needs class
 • Ondersteunen van social workers tijdens outreaches
 • Sport, spel, muziek, dans en creatieve activiteiten organiseren en begeleiden
 • Meehelpen met klussen en opknapwerk
 • Helpen met life skills aanleren
 • Helpen met opvoed advies geven (mist je hiervoor geschoold bent) en ondersteuning bieden aan moeders
 • Helpen met fondsenwerving en promotie voor het project

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Opgeleid of werkervaring als leerkracht, fysio/ ergotherapeut, sociaal werker, klusjesman/ vrouw, media/ marketing, special needs/ gehandicapten begeleiding
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Van jou wordt een eigen bijdrage van ongeveer € 5,00 per week gevraagd voor o.a. lunchkosten op het project. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de deelnamekosten en dienen ter plekke door jou zelf aan het project voldaan te worden.
 • Dit project is tevens S-BB erkend voor MBO stages maatschappelijke zorg, sport en onderwijs

Begeleiding in Oeganda

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Tijdens je vrijwilligerswerk of stage in Oeganda kan je kiezen tussen verblijf in een guesthouse of bij een gastgezin. Zowel het gastgezin als het guesthouse (deze liggen op 5 min. afstand van elkaar) bevindt zich centraal ten op zichte van de projecten, supermarkten en overige faciliteiten in de stad. In het guesthouse verblijf je op een slaapzaal (een- of tweepersoonskamer tegen toeslag mogelijk, mits beschikbaar) op basis van logies en ontbijt. Er is gratis wifi en als je langer dan 30 nachten blijft wordt ook je was gratis gedaan. Je kan niet zelf koken, maar wel aanmelden voor het diner voor UGX. 15.000 (ongeveer €3,75). Het guesthouse wordt gerund door een Nederlands stel en ligt op een afgesloten, bewaakt terrein.
In het gastgezin verblijf je op een aparte gastenkamer met maximaal 4 personen, op basis van logies, ontbijt en diner. Je gastvrouw woont op een afgesloten, bewaakt terrein en spreekt goed Engels.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies