arrow_drop_up arrow_drop_down

Children of Blessing

Lilongwe - Malawi

Over dit project

Een zeer veelzijdig project dat zich richt zich op de lichamelijk en geestelijk beperkte kinderen in Lilongwe en uit de kleine dorpjes om Lilongwe heen. Ongeveer 1600 kinderen worden door dit project geholpen. Er zijn 2 afdelingen die op 5 minuten loopafstand van elkaar liggen: de rehabilitatie en het schooltje. Drie keer per week komen de kinderen uit de buurt ’s morgens met hun moeders naar de rehabilitatie en krijgen therapie. Dit betreft groepstherapie onder leiding van een therapeut. De moeders leren welke oefeningen ze met hun kind kunnen doen. De therapie bestaat uit 2 fasen: de eerste fase is waar kinderen nog niet kunnen omrollen en zitten (ongeacht de leeftijd). De eerste fase is gericht op versterken van de spieren, met name om hun hoofd zelf op te kunnen tillen. Daarna stromen de kinderen door naar de tweede fase. Hier wordt geoefend met zelf zitten spelen, staan en met behulp van revalidatie middelen de spieren verder te versterken. Na fase 2 stromen de kinderen door naar de school. Daar maken ze kennis met kleuren, vormen, letters, cijfers, potlood vasthouden en worden oefeningen voor de fijne motoriek (bijv. rijgen) gedaan.


Daarnaast krijgen ook kinderen met gedragsproblemen therapie (2 keer per week). 1 keer per week, op vrijdag, is er een spreekuur voor ondervoede kinderen. Ze worden gewogen, gemeten en krijgen een voedselpakket mee voor de komende periode.


In de praktijk komen er rond de 60 kinderen per dag naar de school. Het aantal moeders en kinderen dat naar de kliniek komt varieert. Een deel van de gehandicapte kinderen komt dagelijks, omdat zij dicht bij wonen en/of de financiële middelen hebben. Sommige moeders moeten wel 5 uur lopen naar de kliniek en komen toch trouw elke dag. De toewijding van de moeders is hartverwarmend, zeker gezien het feit dat zij door hun omgeving vaak veroordeeld worden omdat er een groot stigma heerst omtrent handicaps en men vaak denkt dat het kind en de moeder vervloekt zijn. In de middag vanaf 12:00 is het schooltje dicht en sluit de clinic ook.


Het project heeft 8 outreach clinics in de kleine dorpjes rondom Lilongwe. Fysiotherapeuten en leraressen voor speciaal onderwijs gaan 3 keer per week in de middagen naar de clinics om therapie en onderwijs te geven. Er is ook 2 keer per maand een spreekuur voor kinderen met epilepsie. Het is een project waar je warm wordt ontvangen en waar je als vrijwilliger veel kunt betekenen!

Afgelopen woensdag ben ik op outreach geweest met Harry. Eén uur achterop de fietstaxi, wat sowieso al een hele belevenis is. Petje af voor de mannen die ons gefietst hebben. Met een gemiddelde van 30 graden, over zandpaden, berg op en berg af. Eenmaal aangekomen in een dorpje, waar ze volgens mij bijna nog nooit een blanke gezien hadden, begon het programma. 3 Kinderen kregen fysiotherapie en een stuk of 10 kinderen kregen ‘les’. A-Z, 1-20, primaire/ secundaire kleuren en de dagen van de week. Bijzonder om mee te maken!

Joy van de Vlist, vrijwilligerswerk Children of Blessing

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Helpen bij fysio (groeps)therapie
 • Helpen bij logopedie
 • Meehelpen in het speciaal onderwijs
 • Begeleiding bieden aan moeder en kind tijdens een ziekenhuis bezoek (indien nodig)
 • Meehelpen met de programma’s, outreach, voedingsprogramma, epilepsie clinic
 • Extra aandacht geven aan de kinderen, knutselen, liedjes zingen, dansen, buiten spelen

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Gediplomeerd of in opleiding voor fysiotherapie, ergotherapie, logopedie of speciaal onderwijs
 • Heb je geen specifieke achtergrond dan ben je van harte welkom om mee te helpen op de school en met activiteiten begeleiding.
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Fysio en ergotherapeuten moeten zich registreren bij Medical Council in Malawi om hun vak te kunnen zelfstandig te kunnen beoefenen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 250 USD. Voor deze registratie heb je vertaalde documenten nodig door een erkend vertaalbureau, hiervoor maak je ook kosten.
 • Verpleegkundigen zijn ook welkom, zij moeten zich registreren bij de Nursing Council, dit kost ongeveer USD 100.
 • Voor all-round vrijwilligers is geen registratie nodig. Je verricht dan geen medisch werk, maar helpt bijvoorbeeld op school en met het voedselprogramma. Fysio- en ergotherapeuten die uitsluitend onder supervisie willen helpen, kunnen ook als all-round vrijwilliger komen, zodat registratie niet nodig is. Je kan in dat geval niet zelfstandig behandelen.

Begeleiding in Malawi

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Je verblijft in ons knusse Doingoood huis in Lilongwe. Het huisje ligt op een terrein met meerdere huizen. Op de veranda kun je heerlijk genieten van je ontbijt of een drankje in de middag. Het huis heeft 2 slaapkamers, elk met 2 stapelbedden erin. In totaal kan je met 8 mensen in dit huisje verblijven. Je zit op ongeveer een kwartiertje reisafstand naar het winkelcentrum(pje), waar je een koffietent, hotel met zwembad, fastfood en wat kleine winkeltjes vindt. 

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies