Ziekenhuisstage Buganda Mission hospital Oeganda | Doingoood
arrow_drop_up arrow_drop_down

Buganda Mission hospital

Kampala, Oeganda

Over dit project

Bij dit ziekenhuis kan je alleen aanmelden voor een verpleegkunde stage, een doktersassistent stage, een laborant stage of als je in opleiding bent tot arts. Aanmelden voor vrijwilligerswerk is niet mogelijk bij dit ziekenhuis in Oeganda.


Buganda missie ziekenhuis is een katholiek ziekenhuis dat is gestart in 1899. Men vond dat de gezondheidszorg verbeterd en toegankelijker moest worden voor iedereen. Het is een ziekenhuis zonder winstoogmerk dat zich richt op de lagere en middenklasse voor inwoners van Kampala en omstreken. Het ziekenhuis heeft ongeveer 275 bedden beschikbaar, verdeeld over verschillende afdelingen (mannen, vrouwen, kinderen en kraambedden). Voor Oegandese begrippen is dit een middelgroot ziekenhuis. Binnen het ziekenhuis zijn de volgende afdelingen waar studenten hun stage kunnen doen:


 • Voorlichting en thuiszorg
 • Verloskunde en gynaecologie, incl. nazorg (soort consultatie bureau)
 • Kinderafdeling
 • Radiologie
 • Chirurgie
 • Laboratorium

Het ziekenhuis heeft behoefte aan studenten die de lokale personeelsleden kunnen helpen om hun kennis te vergroten op verschillende gebieden. De interesse ligt onder meer bij een holistische benadering van gezondheidszorg.


Het verschil met een westers ziekenhuis is enorm. De communicatie tussen de patiënt en arts/verpleegkunde is in Oeganda nauwelijks aanwezig en de persoonlijk zorg voor de patiënt komt volledig op de familie of vrienden van de patiënt neer. Dat betekent dat de familie zorgt voor het (meebrengen en verschonen van) beddengoed en het verzorgen van de maaltijden. Verplegend personeel richt zich vooral op de medische kant van de zorg. Die hygiënische omstandigheden zijn een stuk lager dan in het westen. Diagnoses worden soms gesteld zonder dat alle benodigde onderzoeken gedaan zijn, mede door gebrek aan materiaal of kennis. Houd er rekening mee dat het Oegandese onderwijssysteem gericht is op het stampen van feiten en niet op het oefenen van vaardigheden. Men leert bijvoorbeeld wel alle namen van botjes opnoemen, maar niet of en hoe een bot te maken kan hebben met de klacht van de patient. Medische studenten in Oeganda hebben vooral geleerd om over te schrijven wat hen wordt verteld.


Soms wordt er een outreach georganiseerd waarbij men naar de dorpen gaat om zorg te verlenen. Tijdens de outreach wordt er voornamelijk gefocust op HIV- en malariatesten en het vaccineren van kinderen. Outreaches vinden doorgaans alleen plaats wanneer er voldoende geld voor beschikbaar is.


Als stagiair(e) wordt van je verwacht dat je samenwerkt met het personeel. Beschik je over specifieke kennis of vaardigheden, dan wordt het zeer gewaardeerd als je dit overdraagt door middel van het geven van training en voorlichting. Ook wordt er verwacht dat je veel eigen initiatief neemt. Houd er rekening mee dat het werktempo en stuk lager ligt in vergelijking tot het werktempo dat je waarschijnlijk gewend bent. Je mag veel, dat is leerzaam maar het is ook belangrijk dat je je grenzen (qua bevoegdheid) duidelijk aangeeft. Van alle studenten en vrijwilligers wordt flexibiliteit verwacht om inzetbaar te zijn op alle afdelingen.

"De twee maanden met Doingoood naar Oeganda heb ik als persoon én professional beschouwd als een onvergetelijke ervaring. Geweldig om op deze manier kennis te mogen maken met een ander land en cultuur. In het ziekenhuis onwijs veel gezien en meegemaakt, van pasgeboren baby's tot patiënten in shock, botbreuken, ongelukken, HIV-patiënten tot het meemaken van een ambulance rit! Hoge toppen maar ook dalen. Veel hulp kunnen bieden waar patiënten en verpleging erg dankbaar voor waren. Anderzijds moeten accepteren dat er patiënten (zelfs baby's) overlijden door anders handelen of keuzes vanuit religie."

Geertje van Olst, verpleegkunde stagiaire 

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Assisteren van artsen op rondes
 • Observeren operaties
 • Assisteren op de verschillende verpleegkundige afdelingen en op de SEH

 • Overdracht van kennis en vaardigheden aan lokale personeel

 • Assisteren bij bevallingen

 • Assisteren in het laboratorium

 • Vaccineren

 • Mee op outreach (niet gegarandeerd)

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Je volgt een opleiding tot verpleegkundige, doktersassistent, verloskundige, arts, laborant of een andere relevante medische opleiding
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • De reistijd vanaf het Doingoood huis naar het ziekenhuis is ongeveer 15 minuten per brommer taxi. Je krijgt van ons een helm in bruikleen.
 • Je dient zelf werkkleding (witte jas en broek of rok) mee te nemen. Het dragen van make-up is niet toegestaan tijdens werktijd
 • Het is ook handig om zelf alcohol mee te nemen waarmee je je handen kan ontsmetten
 • Het ziekenhuis vraagt een bijdrage van $50 per persoon per maand voor begeleiding, gebruik van de bibliotheek en administratiekosten. Dit bedrag is niet inbegrepen in je deelnamekosten aan Doingoood, maar betaal je ter plaatse bij de cashier en je krijgt hier een bonnetje van
 • Na je aanmelding bij Doingoood ontvang je enkele extra formulieren die je voor het ziekenhuis dient in te vullen. Na ontvangst daarvan leggen wij je gegevens voor aan het ziekenhuis. Het kan tot 3 weken duren voordat we definitief antwoord krijgen. De formulieren dien je tevens mee te nemen naar Oeganda. Je dient daarnaast zelf te zorgen voor het meenemen van je diploma en/of cijferlijst, in het Engels
 • Je kunt je voorkeur voor de afdeling aangeven maar er kan niet met 100 % zekerheid worden gegarandeerd dat je daar daadwerkelijk geplaatst zal worden. Draag altijd je naamkaartje, dit bevordert de integratie met lokale collega’s
 • In dit ziekenhuis zijn ook Oegandese stagiaires werkzaam, en mogelijk ook stagiaires uit andere landen. Iedereen wil graag leren. Dat betekent dat je regelmatig met meerdere stagiaires rond een patiënt zal staan

Begeleiding in Oeganda

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Je verblijft in ons heerlijke, ruime Doingoood huis dat gelegen is in een grote groene tuin in de wijk Mengo, Kampala. Het huis staat op een eigen, omheinde compound en wordt afgesloten met een poort. Onze schoonmaaksters Julia en Dorothy zorgen voor de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten en wast en wisselen het beddengoed eens per week.

In de tuin kun je, onder de fruitbomen, heerlijke plekjes in de schaduw vinden om even bij te komen van de drukte in de stad.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 

Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Eenmalige kosten € 499         
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: 2 x € 45

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies