arrow_drop_up arrow_drop_down

APDK

Mombasa - Kenia

Over dit project

APDK is een rehabilitatiecentrum voor kinderen met een lichamelijke handicap. Sommige kinderen zijn ook verstandelijk beperkt of hebben een combinatie van verschillende handicaps. Er zijn kinderen die langere tijd in de kliniek opgenomen worden.


Enkele voorkomende handicaps in APDK zijn bijvoorbeeld kinderen met een waterhoofd, klompvoeten, verlammingen of een combinatie van beperkingen. Het centrum beschikt over een eigen ruimte voor fysiotherapie, ergotherapie en een gipskamer. Op het centrum is tevens een klaslokaal, maar in de praktijk wordt hier onregelmatig lesgegeven.


Kinderen die geopereerd zijn revalideren enkele maanden bij APDK. Omdat de ouders veelal in het binnenland van Kenia wonen, krijgen de kinderen vaak geen -of heel weinig- bezoek. Als sociaal-gerichte vrijwilliger kun je assisteren bij de dagelijkse ondersteuning van de kinderen. Bijvoorbeeld helpen met eten, douchen en bedden verschonen.


De kinderen hebben veel behoefte aan aandacht en extra activiteiten. De meeste kinderen komen nagenoeg nooit uit bed en hebben niets te doen. Het is een enorme toegevoegde waarde voor deze kinderen wanneer vrijwilligers de tijd nemen om hen in de rolstoel te zetten en naar de (aangepaste) speeltuin te gaan, een boekje (voor)te lezen, een knutselwerkje te maken, een spelletje te doen of een praatje te maken. Het zijn kleine dingen die voor deze kinderen een groot verschil maken. 


Vrijwilligers en/of stagiaires ergotherapie kunnen specifiek meehelpen op de ergotherapie afdeling. Wanneer je specifiek interesse hebt in fysiotherapie dan adviseren wij je om te kijken naar Port Reitz school. Deze school voor gehandicapte kinderen kan de hulp van fysiotherapeuten enorm goed gebruiken!


Het project heeft tevens twee outreach programma’s: 1 dagelijks programma waarbij een therapeut en/of social worker op huisbezoeken gaat in de community. Je kan hier niet enorm veel doen, maar het is wel heel interessant om mee te gaan, te ondersteunen waar mogelijk en meer begrip te krijgen van de problematiek rondom gehandicapten in de community. Ook is er een 3-daags outreach programma waarbij men de dorpen in gaat die verder buiten Mombasa liggen.  Hierbij trekt een team met een fysiotherapeut de binnenlanden in om kinderen te diagnosticeren, door te verwijzen en/of om reeds behandelde kinderen op te volgen. Onze vrijwilligers gaan altijd heel graag mee op outreach (accommodatie/ maaltijden hierbij niet inbegrepen/ op eigen kosten). Je bent een aantal dagen onderweg met een team en je slaapt in eenvoudige, lokale hostels. Het is erg interessant om het werk van het outreach team te leren kennen en de afgelegen plekken waar zij komen te zien. Mee kunnen op outreach is echter geen garantie, het hangt echt af van de lokale omstandigheden en mogelijkheden, maar onze ervaring is dat men hun best wil doen om het mogelijk te maken wanneer je graag een keer mee wilt.

Het leukste vond ik de mensen en kinderen daar en de sfeer. Ik voelde mij al snel erg welkom en ik vond het leuk dat wij erg werden vrijgelaten in wat wij wilden doen. Zo was het werk wat wij deden ook erg gevarieerd. Ik heb het echt ontzettend naar m’n zin gehad. Ik vond het een ontzettend leuke en bijzondere ervaring! De combinatie van door de weeks op het project zijn en in het weekend leuke dingen doen vond ik super. Tijdens mijn verblijf er heb ik superveel lieve mensen ontmoet, nieuwe dingen mogen leren en bijzondere dingen mogen meemaken. De kinderen waarderen het ontzettend dat je er bent en de sfeer is erg gezellig en leuk. Ik raad het zeker iedereen aan om als sociaal gericht vrijwilliger te werken bij APDK 

Sarah van Ruller, vrijwilligerswerk APDK

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Meehelpen met de algemene verzorging van de kinderen
 • Verpleegkundigen: assisteren met wondverzorging, medicatie toedienen en op de gipskamer (let op: is geen fulltime werk!)
 • Ergotherapeuten: assisteren met de ergotherapie (occupational therapy)
 • Sport, spel, muziek, en creatieve activiteiten aanbieden aan (bedlegerige) kinderen
 • Meehelpen met de maaltijden
 • Mee op outreaches

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • In staat om zelfstandig activiteiten te bedenken, organiseren en uit te voeren. Initiatief nemen is cruciaal bij dit project
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 •  Dit project is S-BB erkend voor MBO Maatschappelijke zorg en Sport & Bewegen opleidingen
 • Dit project ligt in de wijk Port Reitz, waar zich nog 3 Doingoood projecten bevinden. Je kan hierdoor makkelijk samen met je huisgenoten naar je project reizen
 • De reisafstand naar dit project is niet zo groot, maar je doet er met de minibus gemiddeld een uur over omdat deze vaak stopt en pas gaat rijden als hij vol is. Bij file kan dit ook langer zijn. Afhankelijk van met hoeveel mensen tegelijk je naar projecten in deze buurt gaat, valt een Uber taxi nemen soms goedkoper uit en is ook sneller
 • Het vaste programma van APDK, zoals therapie en het klasje, vindt in de ochtend plaats. Na de lunch is er tijd om de kinderen mee te nemen naar de speelplaats of spel, knutsel of andere activiteiten met hen te ondernemen.
 • Neem zelf het initiatief voor het middag programma, het project begeleidt dit niet. Bereid eventuele activiteiten voor en neem materialen die je nodig hebt mee
 • Je kan de kinderen (niet verplicht!) geen groter plezier doen dan ze een dagje mee te nemen naar het strand. Als je dit wilt, zou je hiervoor fondsen kunnen werven. De kosten liggen rond de €300 -afhankelijk van het aantal kinderen- voor vervoer, huur zwembanden en patat en frisdrank voor lunch
 • Wil je een corrigerende operatie sponsoren en daarmee een kind blijvend helpen aan betere mobiliteit? Gemiddeld kost een operatie € 500 voor 1 kind. Inclusief opname, orthopedisch materiaal en het nazorg traject
 • Op ongeveer 5 minuten lopen van de school is een lokaal restaurantje waar je voor ongeveer 1 euro een lokale maaltijd kan eten
 • Het project heeft twee outreach programma’s: 1 dagelijks programma waarbij een therapeut en/of social worker op huisbezoeken gaat in de community. Je kan hier niet enorm veel doen, maar het is wel heel interessant om mee te gaan, te ondersteunen waar mogelijk en meer begrip te krijgen van de problematiek rondom gehandicapten in de community. Ook is er een 3-daags outreach programma waarbij men de dorpen in gaat die verder buiten Mombasa liggen. Hierbij trekt een team met een fysiotherapeut de binnenlanden in om kinderen te diagnosticeren, door te verwijzen en/of om reeds behandelde kinderen op te volgen. Je bent een aantal dagen onderweg met een team en je slaapt in eenvoudige, lokale hostels. Het is erg interessant om het werk van het outreach team te leren kennen en de afgelegen plekken waar zij komen te zien. Let op: De kosten voor dit programma zijn voor eigen rekening. Ook is het geen doorlopen programma, waardoor wij (en het project) dus geen garantie kunnen geven dat je ook daadwerkelijk een keer mee kan.

Begeleiding in Kenia

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Ons Doingoood huis in Mombasa bevindt zich op een terrein dat een bewaakte toegangspoort heeft. Op 5 minuten loopafstand vind je 'Nyali Cinemax' een complex met o.a. een supermarkt, restaurant en bowlingbaan/ bioscoop. Op 10 minuten afstand met de matatu (busje), tuktuk (brommer) of de Uber vind je Nyali City Mall met nog meer restaurants, een apotheek, diverse winkels, een medische kliniek, fastfood corners en souvenir winkels.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


 Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                             
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies