arrow_drop_up arrow_drop_down

Agape Ministries

Kampala, Oeganda

Over dit project

Agape Ministries is een project dat straatkinderen in Kampala helpt om van de straat te komen, (weer) naar school te kunnen gaan en hen binnen 6 maanden weer met hun familie te herenigen.

Dit project helpt hun doelgroep in 3 fasen:

1. Via outreaches in de sloppenwijk (alleen wanneer het aantal kinderen in het drop-in centrum dit toelaat)

In de sloppenwijken wordt door middel van outreaches contact gelegd met straatkinderen. Zij krijgen een maaltijd aangeboden, hun wonden worden verzorgd en de sociaal werkers gaan in gesprek met de kinderen of bieden wat activiteiten aan. Op die manier leren ze de kinderen kennen. Kansrijke kinderen waar het contact goed mee verloopt worden uitgenodigd in het drop-in centre. In Kampala leven grote aantallen kinderen op straat en Agape wil graag meer voor deze kinderen kunnen betekenen.

Let op: Outreaches vinden alleen plaats wanneer er voldoende mogelijkheden zijn om nieuwe kinderen op het drop-in centrum te ontvangen én wanneer er voldoende geld beschikbaar is. Outreaches vinden zeer onregelmatig plaats en vrijwilligers gaan zeker niet gegarandeerd op outreach mee.

2. Via het ‘drop-in’ centrum (25-50 kinderen)

Het drop-in center is een dagbestedings-programma. In de drop-in krijgen de kinderen een simpel ontbijt, een warme lunch, worden er eenvoudige lessen (lezen, schrijven, rekenen, Engels) gegeven en doen de kinderen sport- en spelactiviteiten. De kinderen slapen hier niet en gaan aan het einde van de dag weer weg. De kinderen die het goed doen in het drop-in centrum en klaar zijn om naar het regulier onderwijs te gaan kunnen na een tijd doorstromen naar de boys home, de tijdelijke opvang van Agape. In de volledige (tijdelijke) opvang hebben de kinderen een vaste sponsor nodig voor het dekken van de (o.a. school) kosten.

3. In de 'boys home' (ongeveer 15 kinderen)

De boys home is de tijdelijke opvang van Agape en hier verblijven tijdelijk ongeveer 15 kinderen in de leeftijd van 8-18 jaar. Deze kinderen zijn doorgestroomd vanuit de drop-in. De kinderen krijgen overdag les bij het project en sommigen gaan extern naar school. Naast de lessen worden er counseling sessies gehouden en activiteiten georganiseerd. Agape zet zich ervoor in om contacten met de familie van de kinderen te herstellen. In de periode dat de kinderen bij de boys home verblijven, onderzoekt Agape de mogelijkheid om het kind met de familie te herenigen en binnen 6 maanden wordt het kind teruggeplaatst bij familie. Het project blijft daarna vaak sponsor voor het schoolgeld van het kind en doet regelmatig een follow-up van het welzijn van het gezin.

Behalve de kinderen die naar het project komen, zorgt Agape ook nog voor zo’n 50 kinderen in de community. Deze zorg bestaat voornamelijk uit het betalen van hun schoolgeld. Dit betreft kinderen uit zeer arme gezinnen waarbij de kinderen een hoog risico lopen om op straat terecht te komen door armoede in het gezin.

"Doingoood: onwijs bedankt voor deze ervaring. Ineke, nogmaals bedankt dat jij mij destijds hebt gebeld om mij te adviseren naar Agape te gaan. Het was een perfecte match. Ik heb er veel van geleerd en weet nu dat ik ook veel voor Agape heb kunnen doen. Deze 6 weken waren onbetaalbaar! Ook bedankt voor mijn 2 weken vakantie geregeld voor Ineke. Wauw, wat was dit prachtig! Anneke, bedankt voor het advies omtrent mijn donaties. Alles is vlekkeloos gelopen en ik hoop dan ook van jullie foto's terug te zien wat er is gedaan met het geldbedrag. Ik weet dat het geld goed terecht is gekomen, en dat is heel fijn. Tot op de reünie allemaal! Jullie zijn toppers en doen prachtig werk en maken dit mogelijk voor mensen als ik. Dank!"

Pauline, vrijwilligerswerk Oeganda

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Wordt dit 'jouw' project?

Activiteiten bij dit project

 • Helpen in het drop-in centrum
 • Helpen in de boys home
 • Helpen met lesgeven, individuele begeleiding van de kinderen
 • Helpen met toezicht houden tijdens de lunch, de karweitjes en taken die gedaan moeten worden en het huiswerk maken
 • Activiteiten voor in de vrije tijd bedenken en ondernemen met de kinderen (sport, spel, creativiteit, muziek, dans)
 • Houd je van voetbal? Je kan de jongens geen groter plezier doen, dan met een potje voetballen!

Dit ben jij

 • Minimaal 18 jaar
 • Affiniteit met de doelgroepen van dit project
 • Opleiding of ervaring met specifieke (uitdagende) doelgroepen is een voordeel
 • Je bent in staat als voorbeeldrol te functioneren
 • Je spreekt en begrijpt de Engelse taal voldoende tot goed
 • Je kan zelfstandig werken, hebt aanpassingsvermogen en bent initiatiefrijk
 • Je rookt en drinkt niet; in elk geval nooit op het project
 • Uit jouw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, wij helpen bij aanvraag) blijkt geen bezwaar om met kwetsbare doelgroepen te werken

Goed om te weten over dit project

 • Reisafstand naar het project vanuit het Doingoood huis is ongeveer 15 minuten per brommer taxi. Je krijgt van ons een helm in bruikleen
 • Dit project is door S-BB erkend als geschikte MBO stageplaats voor maatschappelijke zorg opleidingen
 • Het drop-in center en de boys home zijn twee verschillende locaties (relatief dicht bij elkaar). Dit kan inhouden dat je op één dag op twee locaties actief bent

Begeleiding in Oeganda

Altijd iemand om 24/7 op terug te vallen

Hier verblijf je

Tijdens je vrijwilligerswerk of stage in Oeganda kan je kiezen tussen verblijf in een guesthouse of bij een gastgezin. Zowel het gastgezin als het guesthouse (deze liggen op 5 min. afstand van elkaar) bevindt zich centraal ten op zichte van de projecten, supermarkten en overige faciliteiten in de stad. In het guesthouse verblijf je op een slaapzaal (een- of tweepersoonskamer tegen toeslag mogelijk, mits beschikbaar) op basis van logies en ontbijt. Er is gratis wifi en als je langer dan 30 nachten blijft wordt ook je was gratis gedaan. Je kan niet zelf koken, maar wel aanmelden voor het diner voor UGX. 15.000 (ongeveer €3,75). Het guesthouse wordt gerund door een Nederlands stel en ligt op een afgesloten, bewaakt terrein.
In het gastgezin verblijf je op een aparte gastenkamer met maximaal 4 personen, op basis van logies, ontbijt en diner. Je gastvrouw woont op een afgesloten, bewaakt terrein en spreekt goed Engels.

Ik wil graag meer weten en kom naar de info avond

Investering

Een buitenlandervaring is investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Er komen ook kosten kijken bij jouw buitenland avontuur. Je kan natuurlijk kijken naar wat het kost, maar belangrijker nog is het antwoord op de vraag: 'wat levert mij dit op? Je krijgt er een prachtige ervaring voor terug, waar je de rest van je leven van profiteert.


Je betaalt bij ons niet voor het doen van het vrijwilligerswerk of de stage zelf. Je maakt wel kosten voor je reis: transfers, accommodatie, de organisatie, het voorbereidingstraject en de (Nederlandse) begeleiding in Afrika, van je vrijwilligerswerk of stage.


Doingoood is de enige organisatie in Nederland die werkt met eigen, Nederlandse begeleiding in Afrika. Op die manier bieden wij de hoogst mogelijke kwaliteit en kunnen we garanderen dat we met integere, verantwoorde projecten werken. 


Hoe bereken ik de totale investering en wat is inbegrepen?

Deelname kosten € 499                  
Kosten per week, week 1 t/m 8: € 149
Kosten per week, week 9 t/m 16: € 139
Kosten per week, week 16 t/m 26: € 129
Airport transfers voor ophalen en wegbrengen: € 90

Willemijn over haar stage bij Agape Ministries

Willemijn doet de opleiding maatschappelijke zorg en deed haar stage bij Agape Ministries in Oeganda. In deze video vertelt ze over haar stage. Meer video's over stage in Afrika

Veelgestelde vragen

Wij weten als geen ander hoeveel vragen je hebt als je plannen maakt voor een buitenlandervaring. Dan is het fijn als je snel duidelijke antwoorden hierop krijgt. Daarom hebben wij alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet!
Wij maken gebruik van cookies